4. Bune practici de transparență a consiliului local

Consilierul trebuie să fie informat cu privire la ceea ce se întâmplă în consiliul local și în primărie, dar, în același timp, trebuie să aibă o activitate transparentă față de public. Chiar dacă activitatea de consilier local e mai redusă ca timp și leafă în comparație cu cea de primar, de exemplu, acesta trebuie să rămână transparent și să comunice cu membrii comunității. În multe cazuri, consilerul local poate fi singura șansă reală la transparență pentru o comunitate, în condițiile în care administrația locală nu comunică chestiuni esențiale.

Transparența este pe de o parte reglementată prin intermediul mai multor legi, de care vorbim mai jos, dar este legată și de bune practici care nu se vor regăsi neapărat scrise într-un act normativ. Cert este că cetățeanul are dreptul să fie informat cu privire la procesul de luare a deciziilor, la proiectele pe care le discută și dezvoltă administrația locală și trebuie să aibă posibilitatea să ia parte la deciziile care îl interesează.

Dezvoltarea unei comunități nu ține doar de pregătirea unui consilier local, viziunea unui primar sau de buget, ci ține și de modul în care membrii acestei se implică activ și își fac vocea auzită. Așadar, consilierul trebuie să informeze, să consulte și să implice toate părțile interesate în activitatea sa.