În primul rând, consilierii locali ar trebui să își promoveze profilul şi activitatea prin Includerea datelor de contact pe pagina web a primăriei, ori secțiunea dedicată Consiliului Local, ca un minim absolut de comunicare. Apoi își poate face publice concatlele și prin alte metode, inclusiv blog, site, conturi de social media.
Fiecare consilier local poate să își promoveze activitatea în mod periodic (măcar o data pe trimestru), conform legii. Astfel, trebuie să:
- organizeze periodic întâlniri
- să organizeze audiențe
- să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului. Nu există un format anume, dar e bine ca raportul să nu fie doar o înșiruire seacă și scurtă de activități
Pe lângă cerinţele legale, reglementate explicit, un consilier local poate folosi multe alte mijloace pentru a dialoga cu cetățenii, organizațiile societății civile sau alte instituții publice. Dacă legea stabilește o anumită regulă ca minim, nu înseamnă că un consilier nu poate merge mai departe pentru a se asigura că o inițiativă este aprobată prin consultarea unui număr cât mai mare de actori din comunitate.
Un consilier nu le poate ști pe toate, mai ales dacă este la primul mandat, deci e chiar recomandat să se consulte cu experți, asociaţii civice sau de business care fac cercetare pe un anumit subiect sau care publică frecvent rapoarte. Reamintim că orice proiect inițiat trebuie bazat de argumente, date, statistici, păreri ale reprezentanților comunității, astfel că aceste consultări uşurează colectarea de informații. O bună practică ar fi chiar preluarea unor propuneri de proiecte de hotărâre de la grupuri de cetățeni sau organizații civice.
Există metode de a comunica cu membrii comunității, iar cele mai multe nu presupun mare cheltuială. Un consilier poate organiza focus grupuri, poate organiza audieri publice pe teme foarte specifice, dezbateri publice, cafenele publice sau grupuri comune de lucru cu organizații ale societății civile sau alte entități neorganizate. Cu ceva resurse sau ingeniozitate se pot face sondaje de opinie. Orice metodă care nu e aplicată rigid și formalist, doar pentru că e impusă de o procedură, poate fi baza pentru un dialog real.
Discuțiile cu mass media rămân, de asemenea, esențiale. Este adevărat că un consiliu local este un organism colectiv, dar este recomandat ca un consilier locală să comunice cu jurnaliștii constant. Aceasta e o metodă foarte eficientă mai ales dacă partidul consilierului respectiv este în opoziție: apelul la mass media poate fi un mijloc pentru a opri proiecte nedorite ale puterii sau pentru a genera discuții publice pe anumite teme.
Mai multe idei despre astfel de metode şi bune practici preluate din activitatea unor grupuri civice aici.