Guvernul Ponta moare, dar nu se predă – Un ultim abuz?

electricaAm asistat astăzi la un abuz are arată că politicienii nu au înțeles nimic din evenimentele ultimelor zile.

Oamenii cer responsabilitate, depolitizare și profesionalism.

Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare de succes, care a reușit să strângă 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice să funcționeze și pe viitor la standarde cel puțin rezonabile și pentru a se dezvolta.

Pentru a atrage încrederea investitorilor, România a promis managament profesionist și urmărirea performanței. Guvernul (Ministerul Energiei) a numit după procedură, pe criterii de  competență, membrii în Consiliul de Administrație, noii acționari au numit persoane cu experiență în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană.

Noul Consiliul de Administrație a propus proceduri de etică și responsabilitate, a oprit investiții inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane și a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă.

Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă „la ordine” pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiții și decăpușare. În fine, a încercat să deturneze banii colectați prin ieșirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA.

Întrucât a eșuat, azi a pus în practică un plan indirect: a propus creșterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-și numească oameni în CA al Electrica și să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii.

Mai rău chiar, BERD (acționar minoritar) a propus astăzi ca cei numiți în viitorul CA să respecte criterii de profesionalism și integritate, dar propunerea a fost respinsă de minister. Suntem în situația în care băncile străine se îngrijesc mai mult de participațiile statului român decât miniștrii români.

Acest caz e mai mult decât despre Electrica. Companiile de stat reprezintă încă un sector uriaș în România, iar cele mai multe sunt căpușate. Indiferent dacă vor fi privatizate sau nu, ele trebuie decăpușate. Trebuie să adopte management modern și practici etice solide. Dacă România dă semnalul că nu-și ține angajamentele luate la listare, atunci toate viitoarele ieșiri pe bursă pot fi compromise: de ce ar mai investi oamenii bani în companiile românești? Iar fără investiții sectorul energetic și companiile de stat în general se vor scufunda în datorii.

În acest context, nu este vorba doar despre căpușarea unei companii de stat, ci despre iresponsabilitatea unui ministru demisionar.

Solicităm viitorului guvern să oprească acest proces. Să renunțe la schimbarea componenței CA. Să revină la numărul de 5 membri pentru CA iar, dacă nu este posibil, să numească membrii suplimentari prin selecție deschisă, căutând profesioniști integri.

 

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

Expert Forum (EFOR)

Freedom House România

Sursa foto


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.