Harta Clientelismului în Georgia

 

 

Sistemul electoral

• Majoritar / circumscripții – Georgia are un sistem electoral mixt pentru alegerile parlamentare. Din 150 de membri ai Parlamentului, 77 sunt aleși în funcție de lista de partide / vot proporțional, în timp ce restul de 73 – în funcție de votul în circumscripții / majoritar. Circumscripțiile electorale coincid cu diviziunea municipală, de aceea alegătorul înregistrat pe teritoriul fiecărei municipalități este reprezentat de un deputat în Parlamentul Georgiei.
Lista de partid –  Pe lângă votul majoritar există listele electorale închise, iar alegătorul votează pentru partid, care, la rândul său, înaintează candidații pentru locurile parlamentare conform voturilor primite.

Tipuri de transfer
De echilibrare – fondurile alocate de la bugetul de stat pentru bugetele locale, în conformitate cu formula stabilită în Codul bugetar al Georgiei în scopul asigurării îndeplinirii atribuțiilor lor și direcțiilor definite de unitatea administrativă autonomă;
Dedicate – fondurile primite de la bugetul de stat și / sau asistența financiară din bugetul Republicii autonome transmise către bugetele locale în scopul exercitării atribuțiilor delegate;
Special / Capital –  asistența financiară pentru eliminarea consecințelor (daunelor) cauzate de dezastre naturale, catastrofe ecologice și alte catastrofe, epidemii și alte situații de urgență; Transferul de capital este asistența financiară desemnată pentru implementarea proiectelor de capital;

Legenda: Top 5 partide conform voturilor primite în alegerile parlamentare

Bugetele locale sunt separate de bugetul de stat al Georgiei și de bugetele celor două republici autonome din Georgia – Abhazia și Adjara. Pentru a-și îndeplini sarcinile și responsabilitățile, unitățile administrației publice locale primesc cele patru tipuri de transferuri din bugetul central:
1. Transferuri de echilibrare
2. Transferuri dedicate
3. Transferuri speciale
4. Transferuri de capital (până în 2014, a făcut parte din transferuri speciale)

Harta afișează informații despre transferurile efectuate între 2011 și 2016 și coincide cu două alegeri parlamentare, din 2012 și 2016. Defalcarea transferurilor este legată de rezultatele obținute de fiecare partid (5 partide majore din Georgia) pe alegeri în circumscripții și pe liste de partid. Din 2011 până în 2012, Mișcarea Națională Unită (UNM) a fost la putere, iar din 2013 până astăzi Visul Georgian (GD). Cu toate acestea, în 2012 și 2016, partidul de opoziție (UNM) a câștigat în mai multe circumscripții (care corespund limitelor municipale).

Harta arată că pierderea suferită în mai multe municipalități nu a avut o influență semnificativă asupra transferurilor efectuate către acele municipalități. Chiar și municipiile mai mari, cum ar fi Kutaisi, Zugdidi, Telavi, Rustavi sau Gori, înregistrează o creștere constantă a transferurilor în medie, care urmează modelului de creștere a bugetului de stat începând cu 2011. Scăderea nesemnificativă a transferurilor poate fi observată în municipiile în care Visul Georgian a câștigat și a pierdut, astfel încât nu se poate identifica nici o utilizare abuzivă a transferurilor ca instrument de compensare politică.

* Harta nu include municipalitățile Republicii Autonome Adjara, precum și teritoriile ocupate din Georgia (Republica Autonomă Abhazia și Regiunea Osetia de Sud)

Citește și raportul despre clientelism politic în Georgia

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarca raport [972.94 KB]

 

Proiect finanțat printr-un grant al Open Society Foundations. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Open Society Foundations. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor proiectului.