PNDL în 2018

Harta Clientelismului: cine a primit bani în prima jumătate a anului 2018?

EFOR a actualizat datele din Harta Clientelismului, cu cifrele legate de plăți în perioada ianuarie – iulie 2018. Plățile pot fi legate de proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Locală 1 sau 2; sunt incluse sume mici și pentru alte cheltuieli, cum ar fi locuințele sociale, conform Legii 114/1996. Toate fondurile sunt gestionate de către MDRAP. Citește mai multe despre clientelism politic, PNDL și MDRAP aici.  Pentru a vedea statisticile pentru 2018 apăsați Plăți MDRAP + Fondul de Rezervă și selectați 2018 din meniul din dreapta.

În București, doar Sectorul 3 și Sectorul 4 au primit bani din PNDL. Sectorul 3, condus de Primarul Robert Negoiță (PSD) a primit 28, 4 mil., iar Sectorului 4 i s-a transferat un milion de lei. Majoritatea proiectelor finanțate pentru sectoarele Bucureștiului sunt legate de consolidări de școli și grădinițe. Sectorului 3 i s-au alocat 74.5 milioane din PNDL 2 pentru perioada 2017-2020, aproape cât celorlalte sectoare din București adunat; S1 nu a primit alocări.
La capitolul plăți, comparativ, primele 5 municipii – Drobeta Turnu Severin, Galați, Resița, Hunedoara, Orăștie – din listă au primit 27 de milioane. Toate cele 55 de municipii au primit 68 de milioane de lei.
De asemenea, fără a fi neapărat o regulă, se poate observa că unele dintre comunele (Gogosu, Colonesti) sau județele fruntașe (Giurgiu, Teleorman), care au primit cei mai mulți bani sunt active și când vine vorba de prezență ridicată sau mobilizare intensă a alegătorilor la alegeri.
Câteva cifre esențiale se regăsesc în raportul de mai jos.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă raport [167.36 KB]

Proiect finanțat de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer.

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.