În starea generată de pandemia cauzată de COVID-19, domeniul achizițiilor publice a fost unul dintre cele mai afectate, din cauza creșterii substanțiale a cererii de produse de protecție medicală, scăderii transparenței procedurilor de achiziție și apariției unor concurenți noi pe piață, care pot modifica standardele de cost și de calitate, dar și corectitudinea procesului. Răspândirea epidemiei a crescut riscurile de corupție și conflicte de interese, în special când ne uităm spre sistemul medical, expus în mod deosebit prin necesitatea iminentă de consumabile medicale, achiziționate în regim de urgență, pe o piață care s-a reinventat rapid.
Riscurile deja existente privind achizițiile publice, plecând de la conflicte de interese și transparența procesului și ajungând la calitatea discutabilă a produselor cumpărate au crescut și mai mult. Într-o perioadă de incertitudine, regulile privind achizițiile publice au fost schimbate și adaptate noii situații, atrăgând și critici întrucât au permis anumitor autorități sau competitori să ocolească regulile jocului.
Pentru a aduce lumină în întreg procesul de achiziții publice, EFOR a inițiat o serie de dezbateri cu experți și instituții publice, care au rol de îndrumare și control cu privire la procesele de achiziții publice. Prima dezbatere organizată alături de instituții publice a avut ca interlocutor Agenția Națională de Integritate (ANI). Temele, cifrele și câteva dintre concluziile acestui raport sunt extrase din cadrul dezbaterii organizate alături de Agenția Națională de Integritate pe 20 iulie 2020, la care a participat secretarul general al instituției, domnul Silviu Popa.
Vezi și
Înregistrarea dezbaterii din 20 iulie
EFOR a publicat o serie de articole despre neclaritățile privind noutățile legislative, dar și practica privind achizițiile publice în timpul stării de urgență și a organizat prima dezbatere cu experți în achiziții publice pe data de 11 mai.
Raport publicat în cadrul unui proiect finanțat de Biroul din România al Konrad-Adenauer-Stiftung.