Întrucât organizarea profesionistă a alegerilor ține mai degrabă de capacitatea autorităților de management electoral de a organiza procesul de vot, de reglementări unitare, clare, care sunt respectate și de alegători conștienți și mai puțin de informația de pe agenda publică, am publicat o analiză pragmatică despre ce nu funcționează în administrația electorală din România, de ce în 2014 nu avem încă un Cod Electoral în vigoare și despre bunele practici care trebuie adoptate neîntârziat de decidenți.
Agenda publică legată de organizarea alegerilor se centrează în general pe campania electorală, pe competițiile din interiorul partidelor, rezultatele sau fraudele din ziua alegerilor și prea puțin asupra procedurilor de organizare a alegerilor, bune practici, implementarea unitară a legislației sau pe identificarea vulnerabilităților din sistem.
Eforturile EFOR și ale partenerilor au fost orientate asupra componentei tehnice a alegerilor și asupra accesibilității alegătorului la procesul electoral. Vă prezentăm câteva concluzii rezultate în urma misiunii noastre de monitorizare, problemele și vulnerabilitățile de sistem și soluții către decidenți.