en_US English

Alegători europeni – împreună pentru integritatea electorală

Proiectul își propune să implice cetățenii europeni în acțiunile de îmbunătățire a proceselor electorale democratice la nivel local, național și european și să protejeze integritatea alegerilor din Europa ca un drept fundamental cetățenilor europeni. În acest context, organizații care se ocupă cu monitorizarea alegerilor din 7 state membre UE s-au reunit pentru a identifica provocări comune proceselor electorale din Europa și pentru a pleda pentru reforme electorale în statele membre UE.

Proiectul își propune să inițieze un dialog al cetățenilor europeni cu privire la noile provocări ale alegerilor din Europa prin înființarea unei rețele transnaționale consolidate de alegători europeni și experți electorali. Pe termen lung, această rețea poate juca un rol important de consultanță și monitorizare pentru autoritățile electorale naționale și instituțiile europene. Proiectul implică parteneri din șapte țări: Polonia, Ungaria, România, Germania, Lituania, Slovacia și Suedia.

Principalele activități pe care partenerii le vor întreprinde până în anul 2022 sunt următoarele:

  • Cercetare online. Ca parte a acestui proiect, am dezvoltat un sondaj cu scopul de a răspunde la următoarele două întrebări: 1) Care sunt problemele cheie din UE care afectează integritatea alegerilor? 2) Ce acțiuni sunt necesare pentru a aborda aceste probleme? Sondajul vizează comunitatea de experți electorali, membrii organelor de gestionare a alegerilor, partidele politice și alegătorii activi din statele membre ale UE.
  • Focus grupuri la care vor participa cetățeni activi, alegători, experți electorali din toate țările implicate cu privire la provocările locale ale integrității electorale.
  • 3 mese rotunde cu experți, decidenți, reprezentanți ai instituțiilor electorale, cetățeni, voluntari, jurnaliști etc 
  • 3 campanii advocacy: elaborarea de documente de politici cu recomandări concrete, diseminarea și discuții cu stakeholders, campanii în media și sociale media

 Campania națională se va concentra pe tema finanțării partidelor politice, prin:

 

Parteneri:

European Platform for Democratic Elections (coordonator – Berlin), International Election Studies Center (Lituania), Swedish International Liberal Center (Suedia), MEMO 98 (Slovacia), Expert Forum (România), Political Accountability Foundation (Polonia), Unhack Democracy (Ungaria).
Finanțat de Uniunea Europeană

  

Vector abstract creat de vectorjuice – www.freepik.com

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.