Intrarea în vigoare a noilor coduri – discuții practice

imagesIntrarea în vigoare a noilor coduri (Penal și de Procedură Penală) a reprezentat tema principală de discuții în cadrul conferinței „Intrarea în vigoare a noilor coduri – discuții practice”, care a avut loc pe 5 noiembrie 2013, la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Scopul evenimentului a fost dezbaterea  – alături de practicieni din instanțe de judecată și parchete – provocărilor pe care le ridică intrarea în vigoare a celor două Coduri în viitorul apropiat. Dezbaterea a fost moderată de Laura Ștefan, expert anticorupție (EFOR), iar temele principale de discuție au fost: măsurile preventive, întrebările preliminare,  camera preliminară, legea penală mai favorabilă și căile de atac.

Mihai Udroiu,  consilier al Procurorului șef DIICOT a prezentat funcția de dispoziție cu privire la drepturile și libertățile fundamentale, trecând în revistă noutățile pe care le aduc cele două coduri. Marius Bulancea, consilier al Procurorului șef DNA a făcut referiri la rolul camerei preliminare și a relevat câteva aspecte referitoare la legea penală mai favorabilă. Celelalte prezentări s-au referit la căile de atac – Dana Titian, consilier al Procurorului șef DNA – respectiv la hotărârea prealabilă pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – Horațiu Răzvan Radu – agent guvernamental al statului la CJ UE.

La eveniment au participat reprezentanți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Ministerului Justiției, precum și magistrați de la instanțe și parchete din București și Județul Ilfov. Seria de evenimente dedicată intrării în vigoare a noilor coduri va continua cu întâlniri dedicate magistraților din țară.

 

Vezi si conferința Noi provocări în lupta împotriva corupției la nivel înalt.

 Dezbaterea „Intrarea în vigoare a noilor coduri – discuții practice”, face parte din programul Iniţiativa pentru o Justiţie Curată (IJC), implementat de Expert Forum şi al Fundaţia Freedom House România, finanţat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România prin programul Granturi pentru Democraţie.

 

 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.