Expert Forum și contribuția noastră la integritatea electorală din România

Din 2014, Expert Forum este un actor important în monitorizarea proceselor electorale din Romania. Am monitorizat 8 scrutine și un referendum. Aceasta este povestea noastră, pe scurt:

 

Alegerile din 2024 și eforturile de îmbunătățire a legislației

În 2014 am pornit proiectele legate de monitorizarea și îmbunătățirea proceselor electorale din România cu alegerile europarlamentare. Printre altele, am dezvoltat platforma www.7anideacasa.eu, un instrument util pentru educația alegătorilor. Deși am început cu un număr mai modest de observatori, a fost o experiență care ne-a ajutat să ne organizăm și să ne pregătim pentru scrutinele următoare. 

Tot în 2014 am observat alegerile pentru președintele României. Am acreditat observatori, ne-am preocupat de organizarea alegerilor în străinătate, am oferit asistență electorală în ziua alegerilor, alături de parteneri. 

 

2015 – Eforturile de îmbunătățire a legislației și observarea votului prin Internet în Estonia

La finalul anului, am pus pe agenda publică o temă esențială, aceea a elaborării unui Cod Electoral unitar

Tot în această perioadă am lucrat alături de partenerii din Coaliția Politică fără Bariere pentru a îmbunătăți legislația privind formarea partidelor politice și facilitarea accesului acestora la politică. Am participat la dezbateri în parlament, întâlniri cu partidele politice și cu Președintele României și am contribuit cu sugestii tehnice la schimbarea legislației. 

Colegul nostru Septimius Pârvu s-a deplasat în Estonia pentru a observa votul prin Internet, un subiect care se afla și pe agenda publică din România. Ca rezultat al vizitei am lansat un raport cu concluzii și posibile soluții pentru România. 

În România, am continuat campania de susținere a îmbunătățirii modului de organizare a alegerilor din străinătate, inclusiv prin susținerea votului prin corespondență. Am fost implicați activ în elaborarea actelor normative și am criticat lipsa de transparență în procesul de reformare a legislației, dar și aspectele tehnice care afectau organizarea eficientă a votului în străinătate. 

Alegerile din 2016

În 2016, am continuat activitatea de observare, concentrându-ne pe alegerile locale și parlamentare. Începând cu alegerile parlamentare am lucrat alături de alți parteneri în cadrul Coaliției FiecareVot, care a inclus organizații foarte diverse din București și din țară. 

Am deschis un centru de informare și asistență electorală atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele parlamentare, oferind cetățenilor acces la platforma www.votcorect.ro și la Telverde 0800 080 200 pentru întrebări și sesizări. 

Rapoartele de monitorizare au inclus cele mai importante concluzii referitoare la zilele alegerilor, dar mai ales cu privire la tot procesul electoral. La locale, ne-am uitat pentru prima data la modul structurat la migrația bazată de vize de reședință folosită de partidele politice pentru a influența rezultatul în localitățile mici. La parlamentare am lansat pentru prima data concluzii preliminare ale campaniei de observare, practică pe care am continuat-o la alegerile următoare.

Tot în 2016 am organizat dezbateri tematice cu privire la îmbunătățirea modului de organizare a alegerilor, inclusiv pe subiecte precum participarea magistraților în procesul electoral.

În paralel, Expert Forum a avut și o prezență activă în Republica Moldova, monitorizând alegerile prezidențiale.

2018: Referendumul pentru modificarea Constituției 

 

Anul 2018 a fost marcat de eforturi susținute în monitorizarea referendumului pentru modificarea Constituției. Pentru început, am explicat de ce referendumul în sine este o idee proastă și nu ar trebui organizat. EFOr, alpături de parteneri a acreditat observatori, care au monitorizat desfășurarea referendumului în toată țara și în străinătate. Am dezvoltat și instrumente utile pentru informarea publicului, precum hărți interactive cu prezența la vot (întrucât nu a fost pus în funcțiune sistemul electronic de monitorizare a prezenței – SIMPV). La finalul campaniei de observare am publicat și un raport, lansat alături de toate autoritățile relevante.

2019

În 2019, EFOR și-a diversificat activitatea de monitorizare și ne-am consolidat capacitatea de a observa teme noi precum finanțarea politică. Una dintre inovațiile pe care le-am introdus în anul 2019 a fost platforma www.banipartide.ro, un instrument interactiv care permite oricui să caute informații despre finanțarea partidelor și campaniilor electorale începând cu 2006. Proiectul s-a dovedit a fi unul pe termen lung și care este în continuă dezvoltare.

La alegerile europarlamentare Coaliția FiecareVot a acreditat cel mai mare număr de observatori din ultimii ani, peste 1300, care au acoperit aproape 3000 de secții de votare. La prezidențiale, 850 de observatori au acoperit 1500 de secții de votare. În 2019, datele culese de EFOR și de parteneri cu ajutorul observatorilor au fost prezentate la audierile parlamentare referitoare la integritatea alegerilor și au contrazis public premisele nejustificate ale comisiei pentru investigarea fraudelor la europarlamentare. În cele din urmă, s-a dovedit că am avut dreptate și SIMPV nu fusese folosit incorect pentru modificarea rezultatelor. De asemenea, am lansat rapoarte tehnice tematice despre finanțarea campaniei, participarea femeilor la alegeri sau folosirea votului prin corespondență și poziții publice legate de încălcarea legislației privind protecția datelor personale sau limitările privind organizarea votului în străinătate. 

În zilele alegerilor, am organizat din nou centrul de asistență electorală, care a inclus call center și platforma www.votcorect.ro. Membrii EFOR, alături de parteneri, au răspuns la peste 3500 de solicitări și întrebări primite pe site și în cadrul serviciului de call center organizat în zilele alegerilor.

Am lansat rapoartele de monitorizare a alegerilor europarlamentare și prezidențiale alături de instituții relevante, jurnaliști, observatori, experți electorali, iar la finalul anului am propus o listă de reforme necesare pentru anul 2020.

După alegerile europarlamentare, am susținut din nou nevoia de îmbunătățire a modului de organizare a alegerilor din străinătate. O parte dintre propunerile noastre de reformă electorală au fost incluse în legislație, incluzând extindere orei de votare, numărul de zile, adoptarea votului prin corespondență.

2020 – alegeri în pandemie 

 

Am fost foarte activi în a pune pe agenda publică problema organizării alegerilor din 2020 în condiții de pandemie. Astfel, am organizat o dezbatere cu liderii partidelor politice și una cu experți internaționali, în parteneriat cu International Foundation for Electoral Systems, în care am prezentat autorităților din România posibile măsuri care ar trebui luate în acest context. Pe tot parcursul anului am solicitat Guvernului, AEP și altor autorități să ia măsuri pentru a clarifica legislația și pentru a permite alegătorilor să voteze fără bariere – multe dintre ele s-au regăsit în modalitatea de organizare a alegerilor.

Am continuat să monitorizăm toate temele importante pentru procesul electoral – administrația electorală, legislația, finanțarea politică, votul prin corespondență, egalitatea de șanse și am acreditat observatori pentru zilele alegerilor. Am publicat rapoarte săptămânale privind veniturile partidelor în campanii, rapoarte legate de participarea femeilor în alegeri și încălcarea legislației în acest domeniu, precum și rapoarte finale de observare, pentru locale și parlamentare. Am continuat și să furnizăm asistență alegătorilor, prin intermediul call center-ului în zilele alegerilor și prin platforma www.votcorect.ro. Înainte de alegerile parlamentare am organizat și un workshop pentru jurnaliști și cetățenii interesați cu privire la monitorizarea finanțării campaniei

După alegerile din 2020, alături de partenerii din Coaliția pentru Cod Electoral ACUM! am solicitat partidelor să înceapă elaborarea unui cod electoral unificat și am trimis propuneri către Parlament.

Pauza electorală și pregătirea lui 2024, anul tuturor alegerilor

 

Chiar dacă nu au fost alegeri generale organizate timp de trei ani, EFOR a continuat munca de monitorizare:

  • Am publicat numeroase rapoarte legate de subvențiile pe care le primesc partidele politice 
  • Am solicitat reducerea fondurilor și tranaparentizarea contractelor pentru mass media
  • Am publicat rapoarte anuale legate de finanțarea politică
  • Am realizat un studiu privind reprezentarea femeilor în politica din România
  • Am pus pe agenda publică tema datelor deschise în domeniul electoral
  • Am solicitat ca autoritățile electorale să fie independente  
  • Am trimis numeroase propuneri de modificări legislative, bazându-ne inclusiv pe rapoartele anterioare pe care le-am publicat pe diverse domenii
  • Am organizat ateliere în țară pentru monitorizarea abuzului de resurse publice 
  • Am început să monitorizăm mai îndeaproape cheltuieilile partidelor în social media, dar și temele pe care acestea le propagă
  • Am continuat activitățile de  educație electorală și pentru democrație

 

Încă de la începutul lui 2024 ne-am opus comasării alegerilor și am publicat numeroase rapoarte pe această temă, dar am și participat la dezbateri publice, unde am adus argumente legale împotriva OUG de comasare. În 2024, Expert Forum își menține angajamentul de a supraveghea procesul electoral din poziția de coordonator al Coaliției Vot Corect, alături de Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), Civica (Iași), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj), Rădăuțiul Civic (Suceava) și Observatorul Electoral. Cu o istorie solidă și o expertiză de 13 ani în spate, suntem hotărâți să aducem schimbări pozitive și să asigurăm transparență și integritate în procesele electorale din România. Citiți mai multe despre ce vom face în 2024 aici.

 

 

În călătoria noastră de până acum ne-au fost alături parteneri din societatea civilă din țară și din străinătate, cu care am colaborat sub diverse formate și pentru diferite teme, finanțatori, observatori, mass media. Inițiativa Fiecarevot contează! a fost lansată în 2016 și a prins mai multe organizații nonguvernamentale și civice active la nivel național: Geeks for Democracy, Expert Forum, Funky Citizens, Forum Apulum, Observatorul Electoral, Rezistenţa TV, Centrul pentru Resurse Civice, Civica și Centrul pentru Studiul Democratiei. Code for Romania a furnizat aplicația pentru observatori Monitorizare Vot. Pentru cele mai multe alegeri ne-au fost aproape experți independenți precum Maria Krause, care a fost o parte esențială a echipei, precum și Alexandru Popescu, ne-a susținut constant cu expertiză în domeniul IT.

 

Le mulțumim tuturor pentru susținere și apreciem contribuția lor – de multe ori voluntară – la consolidarea democrației românești. 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.