Intra in labirintul statului de drept, 8 noiembrie 2014

Multi dintre noi, născuți prin anii ’80- ’90 nu am experimentat regimurile autoritare, dar după cum arată istoria, stabilitatea democratică nu este bătută în cuie. Ultimul an a arătat pe deplin cât de fragilă poate fi susținerea statului de drept. Mai mult, experiențe multiple de după Revoluție au demonstrat ce înseamnă proastă guvernare, fraudarea resurselor statului și acapararea acestora de către grupuri restrânse, care își împart puterea dincolo de partide sau interese publice.

Zilnic sunt scoase la iveală exemple de proastă guvernare, pornind de la luare de mită sau abuz de putere pentru acordarea de contracte din bani publici, trafic de influență pentru numirea în posturi cheie, achiziții publice care nu se întind dincolo de afacerile de familie sau de cercul de prieteni. Toate aceste mecanisme clientelare erodează treptat și sigur structurile funcționale ale statului și conduc încet încet înspre state captive.

Dacă la toate acestea mai adăugăm populism, naționalism și extremism, campanii electorale fără principii și alegeri în care nu primează opțiunile bazate pe informație și valori ne îndreptăm cu siguranță către un stat eșuat. În luna noiembrie punem în scenă un astfel de stat instabil, măcinat de proasta guvernare și autoritarism. Îți vom arata unde poate conduce o guvernare instabilă, bazată pe rețele clientelare, la care se adaugă  mecanisme nefuncționale ale statului de drept, influențate de schimbări continue la nivel regional și de ce e important ca tu să te implici în luarea deciziei publice. Te vom introduce într-un mediu care pe cât de suprarealist poate părea, pe atât de real poate deveni.

Ne vom întâlni sâmbătă pe 8 noiembrie pe Aurel Vlaicu 87, apt 3 pentru a intra pe drumul necunoscut al statului de drept. Vino să sărbătorim 7 noiembrie într-un stil non-formal (25 octombrie pentru cei pe stil vechi). Vom accepta 30 de tineri activi, interesați de bună guvernare. Selecția se va face în ordinea înscrierilor, la linkul de aici. Primim propuneri pana in ajunul Marii Revolutii, pe 6 noiembrie.

Contact: Septimius Pârvu, manager de proiect Expert Forum, [email protected] sau 0737.748.667.

 

Eveniment organizat în cadrul proiectelor Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și Școala pentru Democrație finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și Ambasada Canadei la București, implementat in parteneriat cu British Council.

Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului; pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

logos


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.