Niciun proiect strategic mare, de tip BRI nu s-a materializat până acum în România, dar mulți escroci cu legături politice au încercat să exploateze valul de entuziasm pentru „investițiile chineze” creat după 2012. Astăzi, zece ani mai târziu, reacția împotriva influenței economice a Beijing-ului este vizibilă. Cele mai multe companii care funcționează sunt mici sau mijlocii, operează în sectoare nestrategice și preferă să rămână sub radarul rapoartelor internaționale.
EFOR vă aduce o radiografie a prezenței reale, nu ipotetice, a Chinei în România.
COOPERARE POLITICĂ
În prezent, sunt în vigoare 31 de acorduri privind înfrățirea și alte forme de cooperare între municipalități/județe din România și China, potrivit unui răspuns oficial din 2022 al Ministerului Român al Dezvoltării (MDLPA). În total, Ministerul a emis 65 de avize cu privire la astfel de cereri.
De-a lungul anilor, numeroase delegații chineze au vizitat România, majoritatea cu o agendă culturală sau economică, dar fără rezultate notabile. De exemplu, delegațiile Asociației Poporului Chinez pentru Prietenie cu Țările Străine (CPAFFC), unul dintre principalele organe ale Chinei care se ocupă de promovarea bilaterală prin diplomația locală, a efectuat mai multe vizite în România, ocazie cu care s-a întâlnit cu oficiali români de rang înalt din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei, precum și cu aleșii locali și a întreprins vizite la mai multe primării și instituții publice.
COOPERAREA MEDIA
Există trei surse principale de informații chineze în România, în limba română și engleză: agenția de stat Xinhua, China Radio International România (CRI România) și Ambasada Chinei la București. CRI a angajat de mulți ani un jurnalist român – Dan Tomozei, care locuiește de multă vreme în China și a devenit un purtător de cuvânt al regimului, raportând exclusiv în termeni superlativi despre China.
O verificare a 200 de agenții de presă înregistrate la Biroul Român de Audiență Transmedia (BRAT) nu a scos la iveală nicio publicație în România deținută de Republica Populară Chineză (RPC) sau de Partidul Comunist Chinez (PCC). Există, totuși, o agenție de presă cu legături cu RPC, și anume HUA YANG MEDIA GROUP SRL, care conduce mai multe ziare, dar nu pare să aibă trafic în acest moment. Există și o firmă numită CHINA TOWN MEDIAX SRL înființată în 2012 cu proprietate chineză, care nu pare activă.
COOPERARE ECONOMICĂ
În 2021, mai mult de o cincime din deficitul comercial al României a fost cu China (21,2%), în valoare de aproximativ 5.037 milioane dolari din 23.777 milioane dolari (23.690 milioane euro). Cu un an mai devreme, în 2021, Ministerul Economiei observa că, la 31 ianuarie 2020, deficitul comercial al României cu China a crescut cu 379,0 milioane de euro față de aceeași lună a anului precedent.
În 2022, China a depășit Polonia pentru a deveni a 4-a țară parteneră de import a României, dar a scăzut pe locul 20 în primele țări partenere de export. Mai jos, putem vedea cum au evoluat fluxurile comerciale dintre cele două țări din 2017 până în 2021 (baza de date UN COMTRADE):
INVESTIȚII
Imaginea nu este mai luminoasă asupra investițiilor chineze. Potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR) privind investițiile străine directe, în 2020, stocul de ISD chineze în România a fost de 1110 milioane de euro, ceea ce echivalează cu 1,2% din totalul investițiilor străine directe din România.
Cele mai importante investiții chineze de succes sunt Huawei și ZTE (telecom, București), Friendly and Joy (tutun, electronice, Buzău), Eurosport DHS (biciclete și echipamente de fitness, Deva) și China Tobacco International Europe Company ( fabrica de ţigări din Pîrscov, Buzău).
CONCLUZII
Legăturile politice și economice dintre România și China sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii. Din punct de vedere politic, războiul din Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă alianță mai largă între China și Rusia în viitor. Alegând să susțină în mod deschis narațiunea Rusiei despre Europa și NATO, China a apărut ca un jucător relevant în peisajul geopolitic și de securitate european, iar România, deși în mod tradițional nu critică China, nu va putea ignora acest lucru.