Lăsați alegătorii să voteze la locale!

Expert Forum a luat la cunoștință introducerea în proiectul de lege pentru modificarea Legii 115/2015 a unei prevederi care are potențialul de a îngreuna participarea la vot a alegătorilor care își stabilesc reședința (viza de flotant) într-o localitate nouă cu mai puțin de 90 de zile înainte de data alegerilor locale din iunie 2020.

Deși apreciem elaborarea unui proiect legislativ care poate introduce votul în două tururi la alegerile locale și susținem că este un proiect esential pentru creșterea reprezentativității politice, credem că nu trebuie introduse bariere suplimentare într-un proces deja complicat pentru alegători.

Motivul invocat în expunerea de motive este cel legat de posibilitatea apariției turismului electoral cu un timp scurt înaintea alegerilor. Datele adunate de EFOR înaintea alegerilor locale din 2016 arată că nu există un fenomen al migrației electorale care poate distorsiona semnificativ rezultatele într-un număr mare de localități. Există câteva cazuri, unde migrația a fost mai mare comparativ cu perioada similară din 2015, dar numărul acestora nu justifică aceste măsuri restrictive.

         

Pe de altă parte, articolul nu este clar și nu este pus în acord cu restul Legii 115. De exemplu, legea prevede că alegătorii cu reședință pot solicita primarului înscrierea în Registrul Electoral cu până la 45 de zile înaintea alegerilor, pentru a vota pe liste permanente în circumscripția respectivă. Nu este clar cum se vor aplica aceste prevederi concomitent.

Susținem că procedurile electorale și de înregistrare pe listele electorale trebuie debirocratizate și clarificate. Legea trebuie să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de alegători să voteze, fără a ține cont de termene restrictive pentru înscrierea pe listele electorale sau pentru stabilirea reședinței. Astfel, considerăm că articolul în cauză trebuie eliminat din propunerea legislativă, pentru a nu complica procesul de votare pentru alegătorii care își schimbă reședința.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.