Legislație, Economie, Competiție și Administrație – Dezvoltarea unei abordări multidisciplinare în combaterea fraudei în achiziţii

Proiectul vizează într-un mod integrat nevoia de a combate frauda din cadrul achizițiilor publice. Acesta continuă inițiative anterioare ale partenerilor, care au evidențiat nevoia de a combate corupția, legată de cele mai multe de lipsa de evoluție a procedurilor birocratice, lacunele economice, încălcările legate de competiție, slăbiciunile legale și lipsa de colaborare între părțile interesate. Proiectul se adresează specific problemelor legate de infrastructură, care au fost evidențiate în rapoartele OLAF (2013) și cele publicate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), unde acest sector este văzut ca o vulnerabilitate care implică cele mai mari costuri în Bulgaria și România.

Proiectul este coordonat de Freedom House în parteneriat cu

  • autorități și instituții publice: Ministerul Justiției, Consiliul Concurenței, Agenția Națională a Funcționarilor Publici
  • ONGuri: Expert Forum
  • parterneri internaționali: centrul pentru Studiul Democrației, Bulgaria

Proiectul cuprinde următoarele activități:

  • 2 worskhop-uri
  • șase seminarii de pregătire multidisciplinare pe teme legate de legislație, economie, competiție și administrație
  • un eveniment de închidere a proiectului

În 2015 Guvernul a publicat două proiecte de legi cu privire la achiziții publice spre dezbatere publică. Inițial termenul pentru propuneri a fost foarte scurt, însă în urma presiunilor din partea societății civile, termenul a fost extins pentru 30 august 2015. Întrucât legile sunt complexe și necesită dezbateri, astfel că primul seminar din cadrul proiectului a fost dedicat dezbaterii celor două acte normative. Seminarul a avut loc pe 24-25 august 2015 și a adus laolaltă 15 magistrați, 25 de experți în achiziții publice și reprezentanți ai instituțiilor publice, precum și mass media. Scopul a fost identificarea de vulnerabilități legate propuneri legate de cele două proiecte de lege, dar și pregătirea ghidului pentru magistrați și ofițerii operativi, care va fi publicat în cadrul proiectului.

Cel de-al treilea seminar s-a desfășurat la Iasi, între 11 și 13 octombrie 2015. La eveniment au participat 13 magistrați din România, respectiv câte trei din Republica Moldova și Bulgaria, precum și funcționari din compartimentele de achiziții publice și investiții din mai multe județe din Moldova, alături de trei funcționari bulgari.

Au fost susținute prezentări din partea unor instituții precum Consiliul Concurenței, Tribunalul Iași, Agenția Națională de Integritate, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Curtea Supremă de Casație a Bulgariei și Expert Forum. Agenda a cuprins teme precum: cartelurile în achizițiile publice, conflicte de interese, infracțiuni privind achizițiile publice, abordarea Marii Britanii cu privire la transpunerea Directivelor europene cu privire la achiziții publice, dispute comerciale sau clientelismul în achizițiile publice.

Cel de-al patrulea seminar a avut loc la Timișoara, între 16 și 18 martie 2016. Au participat vorbitori din partea unor instituții relevante pentru procesele de achiziții publice, precum Ministerul Public, Agenția Națională de Integritate sau Consiliul Concurenței, care au prezentat experiența instituțională cu privire la corupție și infracțiuni legate de achiziții publice, vulnerabilități sau conflicte de interese. Sorin Ioniță din partea Expert Forum a prezentat despre clientelism în achiziții publice. Au participat la eveniment magistrați din partea Curților de Apel Timișoara și București, ÎCCJ, Tribunalele Gorj, Timiș și Harghita și funcționari publici din CJ Gorj, Vâlcea, Timiș și Caraș-Severin.

Cel de-al cincilea seminar a avut loc la Cluj Napoca, între 13 și 15 aprilie 2016. Dintre prezentările incluse în agendă se numără:

  1. Ghidul privind detectarea și descurajarea practicilor anticoncurențiale în cadrul procedurilor de achiziție publică (Grațiela Gheorghe, Consiliul Concurenței)
  2. Clientelism și achiziții (Otilia Nuțu, Expert Forum),
  3. Metode de gestionare a conflictelor de interese (Mihai Fentzel, ANI)
  4. Infracțiuni legate de achizițiile publice (Cristian Anghel, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București)
  5. Achizițiile publice – oportunitate și integritate. Criterii legale, administrative și economice de evaluare (Doina Moșneag, expert în fonduri europene și infrastructură)
  6. Implementarea contractelor de achiziții publice – riscuri și nereguli (Valeria Tudora, expert în achiziții publice)
  7. Etica în funcția publică, Mădălina Tomescu (Universitatea Creștină Dimitre Cantemir, București)
  8. Fațete ale corupției în achizițiile publice (Marta Andrecka, Universitatea din Copenhaga)
  9. Practica instanțelor (Leon Sergiu Rus, Curtea de Apel Cluj)

 

De asemenea, au participat funcționari publici din primării, consilii județene, precum și magistrați.

 

Proiect co-finanțat de către Comisia Europeană, DG-Home Affairs, prin programul Prevention of and Fight against Crime și de Ambasada Olandei la București. Proiectul este coordonat de către Freedom House România și este implementat în parteneriat cu Ministerul Justiției, Agenția Natională a Funcționarilor Publici, Consiliul Concurenței, Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții și Centrul pentru Studiul Democrației de la Sofia și este susținut de Institutul Național al Magistraturii, Agenția Națională de Integritate și Ministerul Transporturilor. Mai multe detalii despre proiect aici.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.