#votcorect #alegeri2016 Alegeri locale 2016: legislaţie neclară, presiuni asupra alegătorilor, vize de reşedinţă galopante

 

Expert Forum și Funky Citizens au pus în funcțiune astăzi începând cu ora 12 Telverde 0800 080 200, cu scopul de a oferi tuturor celor interesați informații despre procedurile de vot și posibilitatea de a sesiza nereguli. Am primit întrebări legate de secția de votare unde se poate vota, de urna mobilă şi de documentele de identitate necesare pentru a vota, precum și sesizări despre posibile încălcări ale legii cu privire la campania electorală. Până astăzi am primit mai multe sesizări prin intermediul platformei www.expertforum.ro/votcorect, legate de posibile cazuri de mită electorală, folosirea resurselor publice pentru campania electorală, campanie negativă, precum și despre solicitări masive pentru vize de flotant sau modificarea domiciliului.

Regulile privind urna specială sunt, ca şi la alte alegeri, neclare și creează confuzie în rândul alegătorilor. Legislația, completată de hotărâri ale Biroului Electoral Central, nu specifică termene limită clare pentru depunerea cererilor pentru urna specială. La Școala Generală nr. 309 din București nu era afișat niciun fel de regulament privind depunerea cererilor, nu se știa când și cine preia cererile, iar comunicarea cu membrii comisiei electorale a fost dificilă.

Legat de continuarea campaniei electorale în ziua de sâmbătă am primit sesizări din județul Maramureș și comuna Ștefan cel Mare (Bacău), fie că este vorba de prezența afișelor electorale, fie de posibile acțiuni de propagandă electorală întreprinse de reprezentanți ai candidaților. Cu această ocazie, remarcăm și creativitatea unor candidați în a merge pe lângă regulile care permit doar o dimensiune mică a afișelor electorale, creând adevărate bannere.

Foto_ Stefan cel mare

Foto: Comuna Ștefan cel Mare, sat Rădeana, Bacău

Suspiciuni privind presiuni electorale asupra alegătorilor din partea partidelor politice s-au raportat la Bucoșnița (Caraș Severin), la Valea Mare (Olt) şi în orașul Ulmeni (Maramureș).

La Ulmeni, în două cartiere cu populație săracă, dependentă de ajutoare sociale, ar fi apărut amenințări din partea unui candidat legate de suspendarea acestora dacă nu îl votează. Potrivit sesizărilor primite, una dintre străzile din zona ar fi fost betonată de către primărie chiar în zilele dinaintea alegerilor, iar locuitorilor de pe strada respectivă li s-ar fi spus că dacă nu votează toţi cu un anume candidat, betonarea se oprește acolo (achizițiile publice, inclusiv cele pentru lucrări, sunt suspendate în această perioadă, deci e posibil ca această lucrare, dacă s-a întâmplat, să se fi făcut prin încredințare directă).

 

Cetățenii care ne-au reclamat și faptul că angajații primăriei au umplut nenumărate canistre cu carburant la Ariniș (unde primăria are contract), iar ei bănuiesc că acestea vor fi folosite pentru transportul cetățenilor din acele cartiere la secțiile de votare mâine (aparent s-a întâmplat același lucru și în 2014).

Tot la capitolul infrastructură, ni s-a sesizat că în comuna Bunești (Brașov), autoritățile locale ar fi adus pietriș pentru drum, care ar fi ajuns în curțile cetățenilor. Conform sesizării, Poliția ar fi intervenit și cetățenii ar fi afirmat că ar fi avut permisiunea să îl ia.

La Timișoara (secțiile 35 și 39) şi la secțiile din comuna Bunești (județul Brașov) au fost sesizate deficiențe privind informarea anumitor membri ai birourilor electorale cu privire la reunirea pentru realizarea procedurilor de dinaintea zilei alegerilor. La Bunești, membrii Forumului German nu au fost anunțați în niciunul din cele cinci sate componente ale comunei.

Informații legate de creșterea semnificativă a numărului de vize de reședință am primit din comuna Leorda (Botoșani), unde numărul de cereri pare a depăși 75 în ultimele două zile și din Cornești (Dâmbovița).
EFOR și Funky Citizens vor continua să ofere asistență electorală mâine și îndeamnă cetățenii care au neclarități sau probleme să ne contracteze de la ora 6.00 la 23.00 pe Telverde 0800 080 200 sau pe www.expertforum.ro/votcorect

 

Contact

Septimius Pârvu, Expert Forum, 0787.638.315
Elena Calistru, Funky Citizens, 0723.627.448

 

fdsc cifProiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică prin Fondul de Actiune Rapida

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.