Raport de monitorizare

Alegeri cu liste de candidați la consiliul local care încalcă legea

Deși legislația cere ca partidele politice să formeze listele pentru candidaturile la consiliul local și județean astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, EFOR a descoperit în urma analizei datelor privind candidaturile că în 900 de cazuri nu există nicio femeie pe listele de candidați la consiliul local, iar în 36 de cazuri nu există niciun bărbat.

Legea 115/2015, art 7 – Listele de candidați pentru alegerea consiliilor locale și a consiliilor județene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepția acelora care conțin un singur candidat.

Citește tot raportul Descarcă baza de date 

 

Reamintim că Biroul Electoral Central nu a publicat sexul candidaților, iar EFOR a reconstruit această bază de date pornind de la numele candidaților. Practic, aceste liste de candidați vor fi folosite în alegeri, deși nu sunt conforme legislației.

Vezi și raportul Participarea femeilor la alegerile locale din 2020. Datele pot avea un anumit grad de eroare, dar considerăm că este neglijabil. Reamintim că această ocazie că este obligația autorităților electorale să le colecteze și să le publice.

Acest fapt ne arată că filtrele de acceptare a candidaturilor trebuie îmbunătățite în același timp cu o colectare mai eficientă a datelor despre candidați, care să permită membrilor birourilor de circumscripție să verifice mai ușor aceste liste. De asemenea, ne arată că legislația trebuie modificată pentru a permite mai ușor și într-un termen mai îndelungat contestarea candidaturilor, precum și pentru a sancționa acest tip de abatere.

Cele mai multe liste fără nicio femeie se regăsesc la Pro România, urmat îndeaproape de ALDE, PMP și PSD.

Cei mai mulți bărbați pe o listă

Localitatea Dumbrava din județul Timiș are cele mai multe liste fără nicio femeie, provenind de la patru partide diferite: Pro România, PSD, PER și PNȚCD.

Pe partide politice, cele mai multe liste care cuprind exclusiv femei se regăsesc la Pro România, PMP și PPU.

Localitățile cu cele mai multe femei pe liste

 

Proiect susținut printr-un grant al Ambasadei Canadei în România.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.