Cum ne verificăm candidații

Locale cu candidați sub vârsta legală și traseiști

La alegerile locale din 2016 candidează 267.239 de persoane. Condițiile minime pentru candidatură sunt ca aceștia să aibă 23 de ani, drept de vot (inclusiv să nu aibă drepturile electoral interzise) și să aibă domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese. Mai mult, nu pot candida din partea mai multor partide sau ca independenți, în acest context candidatura fiind nulă de drept.

bec_probleme

Birourile electorale din județele Bacău, Timiș, Iași, Dolj sau Maramureș sunt campioane la acceptat candidaturi de la persoane sub 20 de ani

Cu toate acestea, din datele publicate de Biroul Electoral Central reiese că 449 de persoane au sub 23 de ani, chiar și 18. Unii candidați nu au așteptat să fie aleși ca să migreze și s-au pus pe listele mai multor partide: 28 de persoane sunt în această situație. În acest moment candidaturile nu mai pot fi contestate, dar pot fi invalidate dacă aceste persoane ar ieși câștigătoare în alegerile din 5 iunie.

Problemele pot veni din mai multe surse: necunoașterea legii, abuzuri, lipsă de capacitate administrativă. Birourile electorale din județele Bacău, Timiș, Iași, Dolj sau Maramureș sunt campioane la acceptat candidaturi de la persoane sub 20 de ani. Spre exemplu, în Bacău există 30 de astfel de cazuri.

La capitolul partide, campionii cu probleme sunt PMP (79), ALDE (69), UNPR (51) și PNL (50).

partide_ilegali

La capitolul partide, campionii cu probleme sunt PMP (79), ALDE (69), UNPR (51) și PNL (50).

Ce trebuie făcut:

  • întreprinse verificări de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la activitatea persoanelor din birourile electorale care acceptat aceste candidaturi și eliminarea lor din următoarele alegeri, dacă se dovedește că este vorba de abuz
  • verificarea candidaturilor, întrucât este posibil să se fi săvârșit fals în declarații, având în vedere că toți candidații trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere conform căreia respectă condițiile de acreditare (vârsta inclusiv)
  • după cum EFOR a spus deja (expertforum.ro/verificare-candidati) este nevoie de mecanisme eficiente de verificare a candidaților, mai ales în cazul alegerilor locale, unde posibilitatea de contestare a candidaturilor este limitată. Aceste cazuri arată că este nevoie de astfel de măsuri.
  • trebuie introduse reglementări în lege pentru anularea acestor mandate chiar și după expirarea termenului la care candidaturile devin finale

Citește mai multe în PB-49.

Sursa date: Biroul Electoral Central


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.