pe modelul Republicii Moldova

Lupta Rusiei cu Vestul pentru influență în Europa de Est

md2Federația Rusă este percepută ca o amenințare la adresa securității și stabilității la nivel global. Se consideră că regimul Putin reușește să mențină țările vecine sub control prin ”instrumente de influență”.

Cât de adevărate sunt aceste percepții? O fi Putin chiar așa de puternic și bun încât capturează statele din vecinătate? Oare e atât de bun încât impune autoritățile țărilor vecine să retransmită propaganda mediatică rusă?

Oare fondurile minusucule acordate pentru proiecte culturale și ”umanitare” (minuscule comparativ cu cele investite de UE și SUA) sunt de ajuns pentru a capta mințile cetățenilor? Or fi serviciile secrete și ”agenții de infleunță” rusești atât de buni în a corupe elitele și autoritățile din vecinătatea estică a Uniunii Europene? Sau poate nu e tocmai rodul eficienței politicii rusești? La aceste și alte întrebări vom încerca să răspundem în analiza de mai jos pe exemplul Republicii Moldova.

Pentru început vom reaminti ce este Rusia lui Putin, care ar fi interesele și scopurile acesteia în regiune. Vom defini și interesele vestice (UE și SUA) în țările din regiune, apoi vom analiza eficiența sau ineficiența acțiunilor rusești și occidentale. La final vom încerca să punctăm pe exemplul Republicii Moldova care ar fi instrumentarul eficient pentru atingerea rezultatelor scontate de Vest în statele Parteneriatului Estic.

Citește mai mult în PB 48, scris de Valeriu Paşa – activist civic, consultant politic şi în comunicare publică la Chişinău, Republica Moldova.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.