Topic analizat – Criza refugiaților
Principalele constatări: Sentimentul anti-refugiați în România este în general scăzut, în ciuda eforturilor politicienilor de extremă dreapta și ale persoanelor cu influență politică de a stârni indignarea cu ocazia unor evenimente care au creat percepția unui tratament prefernțial. La începutul anului, mesajele anti-refugiați au fost legate de Transcarpatia și au invocat istoricul tratamentul discriminatoriu primit de românii din Ucraina. Această narațiune nu a câștigat prea multă tracțiune, în parte din cauza faptului că regiunea Cernăuți (ucraineană) sau Cernăuți (română), unde există o concentrație mare de români, aceștia au fost foarte activi în căutarea de sprijin și în găzduirea refugiaților din restul Ucrainei.
Cu toate acestea, mesajele privind inchipuitul tratament favorabil al ucrainenilor în detrimentul românilor a căpătat mai multă tracțiune. Cu 23% din populație care trăiește în sărăcie relativă, beneficiile temporare disponibile pentru refugiați, cum ar fi sprijinul pentru chirie, asistență medicală și școlarizare, a determinat narațiunea conform căreia ucrainenii sunt mai bine tratați decât cetățenii români.
Topic analizat – Sancțiunile asupra Rusiei
Principalele constatări: În perioada 24 octombrie – noiembrie 2007, narațiunea anti-sancțiuni a creat conținut care speculează consecținele pe care războiul din Ucraina le va avea asupra calității vieții în regiunea Mării Negre.
Războiul și conflictul cu Rusia sunt explicate din ce în ce mai mult ca fiind planificate de Occident în narațiunile antioccidentale, folosind situația economică actuală și creșterea prețurilor ca dovadă a
sacrificiul pe care trebuie să îl facă Europa de Est. Prin comparație, ipocrizia țărilor occidentale care au
înțelegeri ascunse cu Rusia rămâne un subiect popular. Guvernul român este acuzat că și-a lăsat
cetățenii să sufere din cauza creșterii prețurilor și a costurilor în general.
Topic analizat – Percepția față de NATO
Principalele constatări: În perioada de raportare, NATO a rămas un subiect dominat de mesaje de susținere a Alianței, aceasta fiind văzută în mod clar ca un garant al securității naționale a României. Acest subiect a fost cel mai popular dintre cele monitorizate online în România.
Mesajele anti-NATO au fost în mare parte limitate la actori politici aflați la cele mai îndepărtate margini ale spectrului politic. Fostul membru al partidului AUR, Mihai Lasca (79k+ urmăritori pe Facebook), este unul dintre cei care promovează în mod regulat conținut despre NATO online. Teama de repercusiuni din cauza faptului că Eomânia este membru NATO este cea mai exploatată narațiune anti-NATO identificată.
.
.
.
Hostile Narrative Brief – War in Ukraine (Nov 07).
De la cea mai recentă invazie a Ucrainei de către forțele armate ale Rusiei, la 24 februarie 2022, proiectul Beacon al Institutului Republican Internațional (IRI) a analizat datele media online din mai multe țări din Europa Centrală și de Est pentru a urmări aspecte ale narațiunilor cheie care au potențialul de a eroda sprijinul pentru Ucraina. Expert Forum este partenerul regional care oferă expertiza pe România în cadrul acestui proiect.
Rapoartele sunt publicate la fiecare două săptămâni și acoperă tendințele din mass-media online de pe site-uri web, forumuri, bloguri, Facebook, Twitter, YouTube și Reddit legate de subiecte esențiale: Sancțiunile împotriva Rusiei, Refugiați, NATO, criza energiei.