Monitorizarea alegerilor maghiare în Transilvania

Campania electorală maghiară a fost semnificativă afectată de războiul din Ucraina. Demararea campaniei politice s-a bazat pe narațiunile tradiționale Fidesz, promovând în principal sprijinul istoric pe care l-au oferit Transilvaniei, sprijinul financiar pentru familii, subvențiile pentru școli și grădinițe.

 

  • Loialitatea istorică a fost principala discuție online din Transilvania înainte de război, cetățenii maghiari fiind deja majoritar convinși că vor vota pentru partidul care le-a oferit resurse financiare semnificative, recunoaștere culturală și socială, precum și sentimentul de apartenență la națiunea maghiară. De la început, opoziţia era aproape inexistentă în Transilvania, vizibilitatea acesteia fiind reprezentantă de articole și postări negative. Acoperirea opoziției dinainte de război s-a concentrat asupra lui Márki Zay asemenea unui dușman al diasporei maghiare, sau cel puțin ca un străin care nu înțelege și nici nu sprijină națiunea maghiară dincolo de granițe.

 

  • Teama de definanțare a fost principala narațiune promovată în diaspora maghiară.Această narațiune a fost susținută de părți ale declarațiilor lui Márki Zay care au fost fie citate greșit, fie selectate cu grijă pentru a că respinge diaspora maghiară. Mai mult, afilierea cu Ferenc Gyurcsány (fost prim-ministru care a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție) i-a afectat negativ credibilitatea în Transilvania. De fapt, chiar înainte de război mesajul „Nu votați cu păpușa de Gyurcsany” a fost principala narațiune folosită de contul Pro-Orban „Maghiarii din Transilvania îl susțin pe Viktor Orban”, atât în ​​postări organice, cât și cu plată.

 

  • După invazia rusă a Ucrainei, narațiunea pro-pace susținută de Fidesz a devenit centrul campaniei electorale. Dintr-o dată, Fidesz a decis să promoveze că alegerea lui Orban înseamnă alegerea păcii, în timp ce alegerea lui Peter Márki-Zay înseamnă alegerea războiului. 

 

  • Decizia lui Viktor Orban împotriva trimiterii de arme în Ucraina, împotriva adoptării de măsuri decisive ca răspuns la acțiunile Rusiei și sprijinul său deschis din partea lui Donald Trump, au jucat un rol important în această narațiune pro-pace. Apărarea Intereselor maghiare creează o justificare legitimă pentru acțiunile Fidesz, desigur, fiecare maghiar și-ar dori să aibă lideri care le pun nevoile pe primul loc. Prin urmare, Peter Marki-Zay a avut puține șanse să pătrundă în spațiul media controlat al Transilvaniei.

În Transilvania, victoria Fidesz a fost garantată de ani de investiții și cumpărări ale spațiului media, autoritățile publice, partidul UDMR și ONG-urile locale au susținut realegerea FIDESZ. 

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului Against Propaganda for Authoritarian Development (A-PAD) susţinut de un grant al US Department of State, cu ajutorul Beacon Project.

Puteți citi raportul integral aici.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.