Monitorizarea online a narativelor de dezinformare – Războiul din Ucraina

Principalele constatări: Sentimentul anti-refugiați în România este în general scăzut, în ciuda eforturilor specifice ale politicienilor de extremă dreapta și ale persoanelor cu influență politică de a stârni indignarea cu ocazia unor evenimente specifice.

La începutul războiului, mesajele anti-refugiați au fost legate de Transcarpatia și au invocat tratamentul discriminatoriu istoric primit de românii din Ucraina. Această narațiune nu a căpătat prea multă tracțiune, în parte pentru că regiunea Cernăuți (ucraineană) sau regiunea Cernăuți (română), unde există o concentrație mare de români, au fost foarte active în căutarea de sprijin și în găzduirea refugiaților din Ucraina. Cu toate acestea, mesajele privind tratamentul favorabil perceput al ucrainenilor în raport cu cetățenii români au câștigat mai multă tracțiune. În condițiile în care 23% din populație trăiește într-o sărăcie relativă, beneficiile temporare disponibile pentru refugiați, cum ar fi sprijinul pentru chirie, asistență medicală și școlarizare, au condus la narațiunea că ucrainenii sunt mai bine tratați decât cetățenii români. În perioada 24 octombrie – 07 noiembrie, au fost promovate online mesaje anti-refugiați semnificative care au încercat să promoveze problemele legate de integrarea ucrainenilor în societate.

Raportul complet este disponibil aici

ONLINE-MONITORING-PROPAGANDA-AND-DISINFORMATION-IN-ROMANIA

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation,and the European University Institute.

 

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.