Munca de noapte

Exercitarea muncii pe timp de noapte prezintă anumite particularități ce o diferențiază de munca pe timp de zi, astfel încât am găsit util să o descriu, întrucât abuzurile din acest domeniu nu sunt o raritate. Cunoașterea drepturilor și obligațiilor ce revin părților în cazul unei asemenea situații este  extrem de important, pentru că până la a atrage răspunderea angajatorului, angajatul trebuie să știe să își reclame singur drepturile și să se ferească de abuzuri.

Codul Muncii a dedicat o secțiune separată muncii de noapte, în deplină conformitate cu legislația de la nivelul Uniunii Europene, chiar mai mult, legea română conține prevederi mai favorabile salariatului decât dispozițiile europene. Astfel, munca de noapte este acea muncă desfășurată în intervalul 22:00 – 6:00. Însă, pentru ca un salariat să se bucure de beneficiile instituite de lege, trebuie considerat a fi salariat de noapte. Salariatul de noapte este cel care efectuează cel puțin 3 ore de muncă de noapte în timpul său normal de lucru sau cel puțin 30% din timpul său normal lunar de lucru în intervalul orar amintit mai sus (art. 125 alin. (1) și (2) din Codul Muncii).

În ceea ce privește durata timpului de lucru, acesta nu va depăși 8 ore pe zi, pe o perioadă de referință de 3 luni calendaristice.

Angajatorul ce utilizează munca de noapte într-o manieră ce ar putea fi caracterizată prin frecvență, este obligat să informeze inspectoratul teritorial de muncă.

Beneficiile unui salariat de noapte sunt prevăzute alternativ. Astfel, acesta va beneficia ori de un program de lucru mai scurt cu o oră față de programul normal de lucru, ori de un spor la salariu de 25% pentru munca prestată în timpul nopții. Aceste beneficii sunt acordate pentru acele zile în care salariatul efectuează cel puțin 3 ore de muncă pe timpul nopții.

Salariații ce efectuează muncă de noapte au dreptul la un control medical gratuit înaintea începerii activității și apoi de alte controale periodice, cunoscute fiind efectele negative ale muncii de noapte asupra organismului uman.  Dacă în urma controalelor medicale sunt descoperite probleme de sănătate ce afectează activitatea salariatului de noapte, acesta va fi mutat la un program de zi, în conformitate cu aptitudinile lor.

Angajatorii nu pot obliga femeile gravide, cele care tocmai au născut sau cele care alăptează să efectueze muncă de noapte. De asemenea, tinerii sub 18 ani nu pot efectua muncă de noapte(art. 128 din Codul Muncii).

 Autor: Ioan Borza Dediu


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.