EFOR aduce expoziția “Museum of Fake” la Festivalul One World în incinta MȚR

EFOR participă la festivalul One World România 2024 cu expoziția „Museum of Fake”. Vom fi la Muzeul Țăranului Român alături de partenerii noștri internaționali timp de trei zile.

Ce vrem cu expoziția asta? 

În ultimii doi ani am lucrat la combaterea fenomenului dezinformării alături de Polycular (Austria), La Fabbrica (Italia) și Pro Progressione (Ungaria), cu o abordare interdisciplinară. Am pornit de la o monitorizare online făcută de Expert Forum privind consumul de media online în rândul GenZ şi, pe baza concluziilor, am produs un kit educațional, jocul de tip escape room (Escape Fake) și expoziția bazată pe acesta.

Jocul Escape Fake e gândit ca o experiență captivantă de realitate augmentată, jocul ne invită să ne alăturăm personajului Hannah într-o misiune plină de provocări: combinarea obiectelor 3D, descifrarea ghicitorilor complexe și, cel mai important, dezvăluirea adevărului.

Aventura noastră virtuală stă la baza unei expoziții interactive inspirată direct din scenariul și provocările jocului Escape Fake: Museum of Fake. Acelaşi personaj Hannah ne conduce în efortul de a naviga și remedia un viitor sumbru, marcat de proliferarea dezinformării. Museum of Fake, plasat în viitorul distopic al lui Hannah, oferă o platformă unică de dialog între experiența interactivă a realității augmentate și lucrările artistice care abordează tema dezinformării din perspective diverse și adesea contradictorii. În acest spațiu, vizitatorii sunt invitați să privească înapoi la anul 2023, reflectând asupra impactului evenimentelor istorice, al evoluțiilor tehnologice și al comunicării empatice asupra evoluţiei jurnalismului și a fenomenului dezinformării.

Expoziția va face parte din programul Zilele Liceenilor din cadrul festivalului One World.

 

Ce conține expoziția?

1.HASHDOX [PROOF OF WAR] – de Egor Kraft (AUT)

Hashdox este un software tactic, conceput pentru a combate dezinformarea, permițând capturarea instantanee a probelor pe lanț și utilizarea instrumentelor de criminalistică prin înregistrarea metadatelor și hashing-ul conținutului. Autorul operei, Egor Kraft, e un artist complax care lucrează la intersecția dintre artă, media, tehnologie, film și cercetare. În prezent, el predă la Kunstuniversität Linz. 

2.Look out! Videos a year from now – Alex Lungu, Ana Turos (RO)

O replică a ta creată cu ajutorul inteligenței artificiale îți spune totul despre deepfakes. Acestea se transformă dintr-o persoană în alta fără probleme. Instalația explorează creația vizuală bazată pe AI, posibilitățile sale infinite și impactul asupra vieții unei persoane. Opera este creată de Ana Turos, actriță de teatru și dramaturg, și Alex Lungu, producător audio-video specializat in documentare, animație și edutainment.

3.Ministerul iubirii și empatiei – Nóra Juhász (HU)

Ministry of Love and Empathy (Ministerul iubirii și empatiei ) e un proiect web bazat pe psihologia dezinformării și pe distorsionarea proiectivă a realității. Ministerul e un spațiu fals: proiecția virtuală a unui organ guvernamental inexistent, care, prin natura sa iluzorie, produce un decalaj uriaș faţă de realitate. Artista din spatele operei, Nóra Juhász, este o artistă interdisciplinară din Budapesta care lucrează în diverse domenii, de la pictură și instalații la forme de creație bazate pe procese virtuale și performative.

  1. Momentul adevărului – Elena Rabkina (BY)

Această instalație dublată de un joc de cărți provoacă noțiunea ambiguă și adesea alunecoasă de „adevăr”. Moment of Truth este o explorare metaforică care ilustrează diferitele narațiuni la care suntem expuși prin propriile noastre alegeri media. Jocul de cărți îi provoacă pe vizitatori să își asume rolurile de jurnaliști și editori și să decidă ce informații sunt suficient de veridice pentru a fi publicate. Elena Rabkina este artistă, activistă, mentor și co-organizatoare a mai multor festivaluri de artă in Minsk. Ea cercetează și documentează povestea imaterială a oamenilor, a lucrurilor și a locurilor, precum și rolul comunităților în acestea.

Prin expoziția Museum of Fake ne propunem să deschidem un canal de discuție esențial despre modul în care informația este prezentată și percepută în societatea contemporană, subliniind necesitatea unui efort colectiv de a lupta împotriva dezinformării.

Museum of Fake face parte din proiectul Escape Fake 2.0 și este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă și de Fondul European pentru Media și Informare gestionat de Fundația Calouste Gulbenkian.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.