În cadrul proiectului de monitorizare a influenței RPC-ului (Republica Populară Chineză) în zona Mării Negre, am întreprins și o monitorizare online în limba engleză și în limba chineză a unei liste de website-uri de știri online selectate pe baza popularității lor și traficului lunar. Perioada de monitorizare a fost de 7 luni.
Metodologie
Instrumentul folosit pentru monitorizare a fost Pulsar. Pe baza unei liste de surse monitorizate, am extras date despre narativele urmărite folosind cuvinte cheie și combinații de tip Boolean. Obiectivele prezentate în raportul preliminar de monitorizare sunt:
- identificarea subiectelor discutate despre România în raport cu regiunea Mării Negre și apartenența la NATO și alianța cu SUA.
- identificarea subiectelor discutate despre Taiwan în conexiune cu situația din Ucraina. Încearcă RPC-ul să insinueze viitoare acțiuni în Taiwan, caută justificări pentru aceste acțiuni? Care este poziționarea RPC-ului legat de această situație?
Rezultate
În urma monitorizării noastre, majoritatea articolelor în care a fost menționată România sunt despre contextul geopolitic, despre apartenența la NATO și alianța cu SUA.
Accentul a fost aproape exclusiv pus pe conținutul care se opune deciziilor și strategiei occidentale și acțiunilor NATO. Narațiunea este mai puțin despre România și mai mult despre obsesia de a ataca SUA. În contextul războiului din Ucraina, articolele analizate au dat vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei și a numit-o un război proxy între cele două superputeri.