Neclarități privind votul în secții, probleme cu urna mobilă și închiderea neregulamentară a secțiilor

La finalul zilei alegerilor, principala şi cea mai frecventă problemă semnalată de observatorii independenţi este nerespectarea prevederilor legale referitoare la listele suplimentare; observatorii au raportat cazuri în care li s-a permis să voteze alegătorilor arondaţi la altă secţie din aceeaşi localitate (printre exemple se numără  secţiile de votare PH 531, GR 101, B 372, IF 60, B 593, IF 196, IF 13, IF 196, BV 6, BV 116, BV 387, BV 116 și TM 110) şi în alte cazuri chiar alegătorilor domiciliaţi în  alte circumscripţii. În mai puţine cazuri, membrii BESV domiciliaţi în alte circumscripţii au votat pe listele suplimentare la secţiile la care au lucrat.


O altă neregulă gravă semnalată frecvent este că unor alegători nu li s-a permis să voteze, deşi au prezentat vize de reşedinţă pe raza secţiilor de votare respective.

În numeroase cazuri, observatorii au notat că sigiliile de pe urnă erau aplicate necorespunzător; în lipsa unor reglementări clare şi a unei proceduri uniforme pentru sigilarea urnelor, unele birouri electorale au sigilat numai una sau două laturi, pe unele urne ştampilele nu erau suficient de vizibile şi în alte câteva cazuri ştampilele nu au fost aplicate deloc.

Unele dintre rapoartele de observare au menţionat şi cazuri în care alegătorii care nu au putut vota singuri au fost însoţiţi în cabina de vot de membri ai biroului electoral, deşi legea interzice acest lucru. Prezenţa unor persoane neautorizate a fost de asemenea observată în unele secţii de votare, precum şi faptul că în zonele apropiate de secţiile de votare (iar într-un caz chiar în secţia de votare) unele persoane au îndrumat alegătorii cum să voteze.

Accesul observatorilor a fost limitat în câteva zeci de secții de votare pe parcursul zilei alegerilor. În a doua jumătate a zilei, probleme au fost sesizat și la secții de votare din străinătate. La secția din New York, accesul observatorilor s-a făcut după sesizarea Biroului Electoral de Circumscripție nr. 43, pentru Străinătate.

În ultima parte a zilei, observatorii au semnalat pene de curent, probleme cu sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenire a votului ilegal şi  aglomerație la unele secții de votare. În Iași s-au format cozi la ora 19.00 la secțiile 37 și 153. Alegătorii erau studenți cu vize de flotant. Secţia 153 a rămas fără buletine de vot, care au fost ulterior suplimentate.  Biroul Electoral de Circumscripție Iași a propus ca alegătorii să voteze la alte secții, deși acest lucru este contrar legii. La ora 20 încă mai erau cozi.

La o secţie din sectorul 6 observatorul ne-a sesizat că membri ai PSD au fotografiat listele suplimentare. Oficiul electoral al sectorului 6 a refuzat să acționeze la reclamația EFOR. Au fost sesizate Biroul Electoral Municipal București și Biroul Electoral Central.

La ora transmiterii acestui comunicat, numărarea voturilor nu s-a încheiat încă; observatorii au semnalat deja că procedura de numărare stabilită prin lege nu a fost urmată întocmai la mai multe secţii de votare (de exemplu IF 229 şi B 967 sau 338, București)

Expert Forum, Funky Citizens, Centrul pentru Resurse Civice și Centrul pentru Studiul Democratiei, membri în campania FiecareVot (www.fiecarevot.ro) au acreditat peste 1000 de observatori în toată țara și peste 40 de observatori în străinătate. Datele sunt obținute prin intermediul call center 0800 080 200, www.votcorect.ro și prin aplicația pentru observatori Monitorizare Vot, dezvoltată de Code4Romania.

 

Contact: Septimius Pârvu, Manager de proiect Expert Forum, [email protected], 0787.638.315. 

Vezi toate comunicatele legate de observatorii Fiecare vot aici:

Alegători cu viză de reședință împiedicați să voteze

Alegători cu viză de reședință împiedicați să voteze

Nereguli legate de urna specială, sigilii și presiuni asupra observatorilor

Accesul pentru zeci de observatori a fost blocat abuziv în prima parte a zilei alegerilor

fdsc

 

 

 

 

Proiectul Cetățeni implicați pentru alegeri parlamentare corecte este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică prin Fondul de Actiune Rapida


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.