Am lansat platforma web SceMaps
Platforma include evenimente și publicații, prezintă membrii Comitetului consultativ SceMaps și oferă mai multe detalii despre metodologia SceMaps pentru analiza capturii de stat în sectoarele de risc cheie.
Până la jumătatea anului 2020, site-ul va introduce, de asemenea, un modul interactiv cu clasamente referitoare la companii (furnizori) și instituții (cumpărători), ilustrând numărul și valoarea contractelor de achiziții publice.
Vizitatorii platformei vor putea, de asemenea, să vizualizeze riscuri legate de achiziții publice recente, alerte din media privind activități care prezintă vulnerabilități și profiluri instituționale bazate pe sondaje.
ȘTIRI PRIVIND INVESTIGAȚII
Bulgaria
Noul șef al organismului anticorupție din Bulgaria acuzat de afaceri dubioase (OCCRP, 12 decembrie 2019)
Fostul procuror general este acuzat că a fost implicat în scandalul Apartmentgate și în alte activități neclare.
Italia
Licitații publice la Universitatea din Padova: 11 persoane trimise în judecată pentru corupție pentru contracte de renovare în valoare de 370.000 de euro. (Il Gazzettino.it, 18 decembrie 2019)
Acuzații cu privire la corupție, aranjarea achizițiilor publice și abuz în serviciu despre o anchetă din 2017 care implică sectorul construcțiilor și Universitatea din Padova.
Achiziții aranjate în Concesio: 11 antreprenori trimiși în judecată (il Gazzettino nuovo, 20 decembrie 2019)
Continuă situația licitațiilor aranjate din sectorul construcțiilor, care a început cu 24 de persoane cercetate.
Achiziții aranjate la Caltanissetta (Giornale di Sicilia, 11 decembrie 2019)
Ancheta „Perla Nera” (Perla Neagră) despre presupusa existență a unui sistem de atribuire a achizițiilor în biroul tehnic al municipalității, care favorizează unele firme.
România
Parlamentari PSD au fost cercetați pentru mai multe fapte de corupție într-un caz de luare de mită (Romania-Insider, 11 decembrie 2019).
Un caz major de luare de mită vizează 14 persoane, inclusiv trei parlamentari ai Partidului Social Democrat (PSD). Aceștia sunt cercetați pentru corupție, luare de mită și abuz în serviciu. Funcționarii care lucrează în unele puncte de trecere a frontierei ar fi solicitat și au luat mită de la transportatori, pe lângă taxele legale.
Scandalul de corupție lovește cea mai mare universitate privată din România, prorector arestat pentru luare de mită (România-Insider, 19 decembrie 2019)
Investigații ample privind fraudele la examenele de licență și master au vizat un prorector, trei secretari universitari, 30 de studenți, 15 profesori, trei decani sau pro-decani ai unor facultăți și doi angajați ai universității. Procurorii bănuiesc existența unui grup infracțional creat pentru a ajuta studenții să susțină examenul de absolvire în schimbul luării de mită.
Spania
Numerele din cel mai mare caz de corupție din Spania (EU-OCS, 23 noiembrie 2019)
Cazul de corupție „ERE”, care a implicat mai mulți foști lideri socialiști spanioli s-a încheiat cu condamnarea la închisoare pentru delapidarea a sute de milioane de euro din fonduri publice.
Investigație anticorupție din Spania descoperă probe despre aranjarea meciurilor din liga de fotbal Serie A din Italia (EuroWeekly, 27 decembrie 2019)
Ancheta comună dintre forțele de poliție spaniole și italiene, coordonată de Europol, a descoperit activități de presupusă corupție, spălare de bani și administrare incorectă.
CELE MAI RECENTE EVOLUȚII LEGATE DE POLITICILE ANTI-CORUPȚIE
Rapoarte ale Comisiei privind progresele înregistrate în Bulgaria în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (CE, 22 octombrie 2019)
Comisia Europeană a evaluat în mod pozitiv angajamentele Bulgariei de a combate criminalitatea organizată și reforma judiciară.
Raportul Comisiei Europene privind evoluțiile din România în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (CE, 22 octombrie 2019)
Comisia Europeană a salutat eforturile depuse de guvernul român în consultarea și dialogul cu sistemul judiciar. Cu toate acestea, CE așteaptă cu nerăbdare traducerea acestui angajament în legislație concretă și alte măsuri, pentru a garanta independența judiciară și lupta concretă împotriva corupției.
Nevoia unei agenții de combatere a spălării banilor din UE este clară: va lua măsuri UE? (Transparency International UE, 4 decembrie 2019)
Transparency International UE subliniază absența unei agenții UE care să lupte împotriva spălării banilor și, indirect, corupției și criminalității organizate.
EVENIMENTE ȘI PUBLICAȚII ALE MEMBRILOR SCEMAPS:
Respectarea promisiunii extinderii UE: 30 de ani de guvernare și reforme anticorupție în Europa Centrală și de Est (CSD, 13 decembrie 2019)
Forumul regional de bună guvernare și anticorupție din 2019, organizat la Skopje, a căutat soluții pentru a continua cu extinderea, în timp ce realizarea reformelor de guvernare în Balcanii de Vest. Experții CSD au prezentat modelul State Capture, folosit și ca bază metodologică pentru inițiativa Sce Maps actuală.
Participarea EFOR la Good Governance Forum 2019 (EFOR, decembrie 2019)
EFOR a participat la forumul regional organizat la Tbilisi, unde a prezentat rezultatele cercetării referitoare la măsurarea clientelismului politic în regiune.
Proiect finanțat prin Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene – Poliție. Conținutul acestui site web reprezintă doar opiniile partenerilor proiectului SceMaps și este responsabilitatea exclusivă a acestora. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.