Newsletter 3 SCEMAPS: Estimarea nivelului capturii de stat și monitorizarea politicilor anticorupție la nivel sectorial

În cadrul proiectului SceMAps am organizat o întâlnire online cu experți

Pe 26 martie 2020, am discutat despre cele mai recente activități din cadrul proiectului SceMaps în cadrul unei conferințe online  ”Diagnosticarea și monitorizarea capturii de stat pentru consolidarea statului de drept în UE”. Experți din mai multe state membre ale UE și-au împărtășit experiențele și au discutat despre punerea în practică de noi abordări pentru monitorizarea corupției și capturii statului, bazate pe analiza big data, monitorizare media, opinii ale experților și jurnalism de investigație.

Câteva dintre concluziile întâlnirii:

  • Numeroase organizații din Europa au dezvoltat instrumente de analiză și monitorizare pentru evaluarea riscurilor de capturare a statului și corupției. Cu toate acestea, instituțiile publice responsabile pentru lupta împotriva corupției și fraudelor financiare nu s-au grăbit în a adopta aceste instrumente la nivel național sau la nivelul UE. Aceeași concluzie este valabilă și pentru implementarea standardelor privind datele deschise și interoperabilitatea în sistemele IT publice importante, cum ar fi cele care administrează achizițiile publice, registrele de integritate etc.
  • Investigațiile jurnalistice cu privire la cazuri naționale sau internaționale de mare corupție și utilizarea necorespunzătoare a banilor publici au fost preluate de autoritățile responsabile foarte rar
  • UE trebuie să își dezvolte în continuare capacitățile de a colabora cu părțile interesate relevante, incluzând organizații ale societății civile, cercetători și jurnaliști de investigație. De asemenea, UE trebuie să accelereze adaptarea noilor abordări și instrumente de monitorizare bazate pe date în proiectarea și implementarea politicilor sale.

Alte detalii, precum și înregistrarea video a întâlnirii sunt disponibile pe site-ul SceMaps.

Noutăți privind evoluția proiectului și pașii următori

Implementarea metodologiei State Capture Assessment Diagnostics (SCAD) continuă în patru țări: România, Bulgaria, Italia și Spania.

Partenerii se pregătesc să lanseze cel de-al doilea instrument SceMaps – Monitoring Anticorruption Policy Implementation (MACPI) – aplicat în două instituții, care reglementează libera competiție sau sectoarele analizate în fiecare din cele patru țări.

 

NOUTĂȚI PRIVIND INVESTIGAȚII

Știri regionale

Actuala situație creată de COVID-19 pune presiune serioasă asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume. Unele ziare din Bulgaria, Italia, România și Spania susțin că situația este și mai gravă din cauza presupusei corupții care de ani de zile a afectat politica și spitalele din aceste țări (Aljazeera, 18 martie 2020; Il Fatto Quotidiano, 30 martie 2020; Emerging Europe, 4 aprilie 2020; El Nacional.Cat, 9 aprilie 2020).

Bulgaria

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a validat confiscarea proprietății lui Tsvetan Vassilev, fost președinte al consiliului de supraveghere al Corpbank. El este acuzat că a participat la deturnarea fondurilor băncii (aproximativ 105 milioane EUR).

Patru persoane implicate într-o rețea criminală au fost arestate la Sofia în urma investigațiilor desfășurate de Europol și Eurojust în Austria, Bulgaria, Germania și Serbia. Se suspectează că au oferit investiții fictive în produse financiare comerciale pe platformele de tranzacționare online.

Italia

Un contract potențial fraudulos în valoare de 64 de milioane EUR a fost încheiat ca parte a achizițiilor publice pentru a răspunde nevoilor urgente ale spitalelor de echipamente de protecție în contextul extinderii COVID-19. Doi dintre cei implicați sunt deja cunoscuți că au folosit documente false pentru a obține contracte publice în trecut.

Garda Financiară, în cadrul operațiunii „Linda”, a arestat un oficial al municipalității Nichelino (Torino) și un angajat al unei firme de curățenie acuzat de corupție cu privire la licitațiile pentru activitățile de curățare și salubritate în timpul crizei COVID-19.

România

Fostul ministru al Sănătății din cabinetul social-democrat (PSD) a fost arestat sub acuzația de a fi primit 35.000 de euro de la o companie privată, ca parte a unui contract de achiziții semnat în 2019.

Spania

Spaniolii în izolare cer fostului rege al Spaniei, Juan Carlos, să doneze milioane de dolari, pe care este acuzat că i-a primit ca mită de la fostul rege al Arabiei Saudite, spitalelor lovite de criza COVID.

 

NOUTĂȚI PRIVIND MĂSURI ANTICORUPȚIE

 

Fondul Bulgar Anticorupție a lansat un manual privind prevenirea conflictelor de interese și abuzul în achizițiile publice. Acesta include definiții, exemple practice și soluții IT și juridice disponibile.

  • Autoritatea italiană anticorupție a publicat rezultatele primului sondaj privind transparența administrativă (ANAC, februarie 2020).

Sondajul a fost aplicat managerilor care se ocupă de transparență și organismelor independente de evaluare din 20 de regiuni, 20 de municipalități / orașe metropolitane, 10 universități și 8 companii publice. Rezultatele proiectului vor contribui la simplificarea și standardizarea cadrului legislativ actual și vor conduce la propuneri transmise leguitorilor.

 

Transparency International avertizează asupra riscurilor crescute de corupție în sistemele de sănătate în timpul actualei crize. Guvernele sunt solicitate să promoveze contractele deschise și transparente în timpul achiziționării de medicamente și echipamente medicale.

 

  • Întârzieri în punerea în aplicare a celei de-a 5-a Directive a UE privind combaterea spălării banilor (The Guardian, 22 martie 2020)

Cea de-a cincea Directivă privind combaterea spălării banilor (AML) a acordat o perioadă de doi ani pentru publicarea proprietarilor reali ai firmelor înregistrate în jurisdicțiile statelor membre, pentru a combate corupția și spălarea de bani, ca urmare a  scandalului Panama Papers. În prezent, însă, doar șase state membre respectă directiva, în timp ce celelalte (inclusiv Italia, Spania și România) fie nu au creat registrele, fie au impus obstacole artificiale pentru a limita accesul publicului.

 

  • Puține măsuri de punere în aplicare a măsurilor anti-mită și investigații cu privire la cazurile transnaționale de corupție (Emerging Europe, 27 martie 2020)

În majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, investigațiile sau măsurile implementate pentru soluționarea cazurilor la scară largă care implică mituirea oficialilor străini par a fi puține, în ciuda riscului ridicat în această regiune. Trecutul sovietic corupt este una dintre explicațiile prezentate de Trace International.

 

EVENIMENTE ȘI PUBLICAȚII ALE MEMBRILOR

 

După cinci ani de luptă în instanță, Civio a câștigat lupta pentru transparență și acces la informații. Cetățenii pot solicita acum administrațiilor publice accesul la toate informațiile pe care le-au produs, fără niciun termen limită – chiar înainte de 2014, când Legea transparenței nu era în vigoare.

 

 

Proiect finanțat prin Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene – Poliție. Conținutul acestui site web reprezintă doar opiniile partenerilor proiectului SceMaps și este responsabilitatea exclusivă a acestora. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.