en_US English

Noile legi pentru achiziții publice. Cerem ministrului Finanțelor prelungirea dezbaterii publice pentru o consultare reală a actorilor implicați

Organizațiile semnatare, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, salută decizia Guvernului României de a publica primele două proiecte de lege privind achizițiile publice, solicitând totodată prelungirea termenului de consultare publică cu 60 de zile.

Termenul actual privind consultarea publică, de numai zece zile, expiră la 1 august și este cu totul nepotrivit în cazul unui pachet legislativ de o asemenea importanță.

Atât noua lege privind achizițiile publice, cât și legea privind remediile, căile de atac și organizarea CNSC sunt acte normative cruciale pentru o piață a achizițiilor de 15 miliarde de euro anual.

Aceste noi legi transpun noile directive europene, vin să îndrepte numeroase carențe ale legislației curente – OUG 34/2006, modificată de peste 20 de ori prin alte ordonanțe de urgență. Aduc schimbări profunde, introduc reguli și instituții noi, precum parteneriatele pentru inovare, unitățile centralizate de achiziții și furnizorii de servicii de achiziții, instituie drept criteriu general de atribuire a contractului „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.

De aceea, consultarea publică trebuie să fie reală, nu mimată. Trebuie să ofere cadrul mai multor dezbateri publice în care numeroșii actori interesați și afectați de aceste schimbări fundamentale – furnizori de servicii și produse, autorități contractante, administrația locală și centrală – să aibă posibilitatea să-și exprime puncte de vedere avizate.

Având în vedere și perioada de vacanță în care au fost publicate cele două proiecte, solicităm ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici să prelungească perioada de consultare publică până la sfârșitul lunii septembrie.

24 iulie 2015
Freedom House România (FHR)

Expert Forum (EFOR)

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)
Detalii despre proiect puteți găsi aici.

 

FHR, EFOR şi CRPE fac parte din Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

logos


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.