en_US English

Vom monitoriza toate alegerile din 2024

Anul 2024 va fi unul complicat din punct de vedere electoral, la nivel global, întrucât se estimează că jumătate din populația lumii va vota. În România se vor organiza patru runde de alegeri, ceea ce reprezintă o premieră. Acest fapt va solicita foarte mult administrația electorală și va testa încrederea publicului în procesul electoral. Diversitatea legislativă, regulile neclare și lipsa unui Cod Electoral vor reprezenta impedimente semnificative în organizarea acestor procese. Nu în ultimul rând, potențiala participare scăzută a alegătorilor, inclusiv din motive care țin de acest număr mare de campanii electorale, poate afecta semnificativ rezultatul alegerilor și competiția electorală. Alegerile europarlamentare din 2024 sunt primele din această serie, iar percepția cetățenilor cu privire la organizarea acestora este importantă pentru încrederea în procesele electorale ce îi vor urma.

În ultimii 10 ani, EFOR a construit și perfecționat o metodologie de observare cu impact în ceea ce privește alegerile. Am monitorizat alegerile încă din 2014, am lansat rapoarte de monitorizare a acestora – alături de alți parteneri din societatea civilă precum cei din Coaliția FiecareVot– și am reușit pornind de la acestea să contribuim la îmbunătățirea practicilor la toate tipurile de alegeri. Câteva exemple sunt reducerea numărului de semnături pentru înființarea unui partid, introducerea votului în avans, prelungirea votării după ora 21 sau atragerea atenției asupra problemelor legate de finanțarea politică. Informațiile culese de noi au fost folosite inclusiv de instituții sau de partide politice pentru a fundamenta proiecte de legi. În 2019, datele culese de EFOR și de parteneri cu ajutorul observatorilor au fost prezentate la audierile parlamentare referitoare la integritatea alegerile și au contrazis public premisele nejustificate ale comisiei pentru investigarea fraudelor la europarlamentare. În cele din urmă, s-a dovedit că am avut dreptate și SIMPV nu fusese folosit incorect pentru modificarea rezultatelor. De asemenea, am lansat rapoarte tehnice tematice despre finanțarea campaniei, participarea femeilor la alegeri sau folosirea metodelor alternative de vot. După fiecare dintre aceste alegeri am discutat cu instituțiile relevante pentru a îmbunătăți procesul. Și chiar dacă nu am reușit mereu – fiind la urma urmei, o decizie politică, vom continua să luptăm pentru alegeri cât mai corecte, competitive, inclusive și transparente. Puteți citi rapoartele noastre despre alegeri aici.

În 2024 ne propunem să continuăm observarea alegerilor și chiar să ne extindem zonele pe care le acoperi mai detaliat, precum tehnologiile electorale, publicitatea online sau utilizarea datelor deschise în procesul electoral. Ne vom uita la aspecte care au potențialul de a afecta semnificativ alegerile precum discursul extremist, dezinformarea sau extinderea campaniilor electorale în online și modul de finanțare a acestora. De asemenea, ne propunem să colaborăm cu organizațiile internaționale care vor observa alegerile, precum OSCE/ODIHR, pentru a împărtăși cât mai mult din experiența și expertiza noastră.

Astfel, în 2024, vom aborda următoarele teme:

 

Finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale 

În ultimii ani, EFOR a devenit una dintre principalele surse de informații legate de finanțarea politică. Am acoperit teme precum precum alocarea și utilizarea subvențiilor și efectele acestora asupra independenței mass-media, finanțarea anuală a partidelor politice, finanțarea campaniilor electorale și controlul acestora, precum și utilizarea de date deschise cu privire la acest subiect. Am solicitat constant integritate și transparență de la instituții, partide și toți ceilalți actori implicați în proces. Mai mult, am dezvoltat singura platformă care ilustrează istoria finanțării politice din România, începând cu 2006, la www.banipartide.ro.

În 2024:

 • Vom monitoriza alocările și cheltuielile din subvenții;
 • Vom monitoriza activitatea Autorității Electorale Permanente, a Curții de Conturi și a partidelor politice și vom organiza întâlniri pentru a înțelege mai bine cum își desfășoară activitatea în acest domeniu;
 • Vom monitoriza transparența finanțării politice – continuăm seria de rapoarte anuale care analizează finanțarea partidelor. Aceste rapoarte au devenit o tradiție anuală din 2021 și evidențiază principalele tendințe din anii precedenți. În 2024, raportul va fi foarte relevant, mai ales că finanțarea partidelor este direct legată de cea a campaniilor electorale;
 • Vom monitoriza publicitatea politică/electorală online – teme și cheltuieli;
 • Vom lucra cu jurnaliști și cetățeni interesați să monitorizeze acest subiect;
 • Vom publica rapoarte de monitorizare.

Monitorizarea legislației și susținerea unor reguli cât clare și previzibile. 

Vom urmări procesul legislativ (la nivel de Parlament, Guvern, AEP, birouri electorale etc.) și vom interveni prin instrumente juridice și prin luări de poziție publică ori de câte ori va fi nevoie. Activitățile de monitorizare au rolul de a asigura faptul că legislația respectă standardele internaționale și principiile constituționale și nu limitează nicicum drepturile alegătorilor. Mai mult, vom continua să promovăm recomandările de la alegerile anterioare – vedeți și baza de date cu recomandările electorale.

Monitorizarea administrației electorale 

Vom observa modul în care funcționează administrația electorală (AEP, birourile electorale, alte instituții implicate în proces precum STS, INS, Poșta Română etc) și cum au loc pregătirile pentru alegeri. Vom participa la evenimente, la întâlniri tehnice sau la ședințe ale diverselor instituții. Ne vom asigura că funcționarea acesteia respectă câteva principii cheie: integritate, legalitate, eficacitate, independenţă, imparţialitate, transparenţă, responsabilitate și inclusivitate.

Observarea egalității de gen în politică și în cadrul alegerilor

EFOR este una dintre puținele organizații care a monitorizat alegerile și procesele politice din perspectiva participării femeilor și a susținut măsuri pozitive pentru încurajarea participării cât mai active a acestora. În timpul alegerilor din 2020, am fost singura organizație care a analizat și prelucrat puținele date existente privind participarea femeilor la procesul electoral și a publicat rapoarte detaliate pe această temă, reflectând încălcări vizibile ale legii (Participarea femeilor la alegerile parlamentare din 2020 și Participarea femeilor la alegerile locale din 2020). Aceste date ne-au permis să concluzionăm că ponderea femeilor în politică este scăzută și că legislația este încălcată în mod sistematic; la alegerile locale, aproape 5% din liste nu trebuiau acceptate, întrucât încalcă legea. Datele noastre au fost utilizate de Parlament și de alte instituții publice.

Astfel, ne propunem să continuăm să strângem date, să punem presiune pe autorități să publice informații detaliate privind candidații și să solicităm partidelor politice să includă mai multe femei pe locuri eligibile.

Acreditarea de observatori și publicarea unor rapoarte de observare, alături de Coaliția VotCorect

Vom continua activitatea tradițională de acreditare a observatorilor. Până acum am lucrat cu peste 4000 de observatori, ca EFOR sau în parteneriat cu alte organizații (de exemplu, Coaliția FiecareVot). EFOR va pregăti acreditarea de observatori alături de partenerii din Coaliția VotCorect, căreia i-am pus bazele pentru alegerile din 2024. Veți putea urmări activitatea coaliției pe platforma www.votcorect.ro.

De asemenea, ne propunem:

 • Dezvoltarea platformei www.votcorect.ro pentru înregistrarea și pregătirea observatorilor electorali
 • Acreditarea observatorilor electorali – Coaliția va acredita observatori independenți, fără apartenență politică, în secțiile de votare din țară și din străinătate.
 • Formarea observatorilor acreditați – Vom oferi oferi instruire online și offline, în mai multe orașe din țară. Vom elabora un manual pentru observatori și un set de fișe de observație pentru colectarea datelor din secțiile de votare, care vor fi strânse cu ajutorul aplicației Monitorizare Vot (dezvoltată de Code4Romania). EFOR este singura organizație care a făcut public Manualul Observatorului la alegerile anterioare, astfel încât acesta să poată fi folosit și de alți beneficiari, iar practica va continua și în 2024.
 • Monitorizarea zilelor alegerilor în secții din țară și străinătate – Nu vom putea acoperi toate secțiile de votare, însă reamintim că în 2019, în timpul alegerilor pentru Parlamentul European, am acoperit 3.000 de secții de votare cu doar 1.200 de observatori. EFOR va asigura asistență electorală pentru observatori și îi va ghida pentru rezolvarea oricăror incidente privind încălcarea legii.
 • Publicarea unor rapoarte de monitorizare – După fiecare scrutin, vom publica un raport de monitorizare a procesului electoral, care va include evaluarea organizării alegerilor și recomandări pentru îmbunătățirea acestuia. În timpul procesului electoral, echipa centrală culege informații despre aspectele tehnice, inclusiv în urma vizitelor la instituțiile care au un rol în procesul electoral. Raportul este distribuit tuturor instituțiilor relevante și conține concluzii cu privire la organizarea alegerilor și recomandări pentru îmbunătățirea procesului, în conformitate cu standardele internaționale. rapoartele sunt lansate în cadrul unor evenimente publice, la care vor fi invitați reprezentanți ai principalelor instituții publice care gestionează procesul electoral – Autoritatea Electorală Permanentă, reprezentanți ai birourilor electorale, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul de Interne și alte instituții, parlamentari, candidați, mass-media, parteneri sau alte persoane interesate de subiect.

Asistență electorală pentru alegători, observatori și toți cei interesați

Asistarea celor au nevoie de ajutor în perioada electorală a fost una din prioritățile EFOR, încă din 2014. În 2024, aceasta va rămâne una din prioritățile noastre. Pentru început, vom actualiza platforma www.votcorect.ro și vom organiza o campanie de informare privind regulile tehnice ale procesului electoral. Serviciul de asistență electorală compus din platforma VotCorect și un call center va avea rolul de a furniza actualizări constante privind organizarea alegerilor, de a oferi și publica răspunsuri la întrebările frecvente ale alegătorilor și de a dezminți în timp real principalele teme de dezinformare cu privire la alegeri. În ziua alegerilor și înainte de alegeri vom oferi asistență electorală alegătorilor și observatorilor prin intermediul serviciului Telverde 0800 080 200 (și o versiune pentru străinătate), operat de experți juridici și electorali. Vom reacționa rapid la orice nereguli legate de votare și vom transmite sesizări instituțiilor relevante, unde este cazul. Reamintim că la europarlamentarele din 2019, peste 1200 de persoane au lăsat sesizări sau au adresat întrebări echipei Vot Corect. Campania de informare va include instrumente precum hărți interactive care vor permite alegătorilor să identifice candidații sau baza de date cu toți candidații începând cu 2004.

Alte teme de interes pentru EFOR

 • Utilizarea datelor deschise în procesele electorale
 • Monitorizarea tehnologiilor electorale
 • Protecția datelor personale în cadrul proceselor electorale

Pentru orice întrebări legate de campania de observare a alegerilor îl puteți contacta pe Septimius Pârvu, coordonator program electoral la [email protected] sau 0787.638.315.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.