Vom observa cum funcționează votul electronic la alegerile parlamentare din Estonia

La sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, vom lua parte ca observatori la alegerile parlamentare din Estonia. De asemenea, vom participa la un seminar de pregătire pe tema votului electronic și vom organiza mai multe întâlniri cu experți electorali, autorități electorale, precum și cu reprezentanți ai partidelor politice pentru a afla cum funcționează în detaliu votul electronic.

Estonia este în prezent țara din Europa care are cele mai avansate tehnologii de vot electronic prin Internet. De asemenea, evoluția utilizării votului prin Internet a fost spectaculoasă: dacă în 2005 1.9% dintre votanți au folosit votul electronic, în 2014, procentul a fost la 31.3%. Dar chiar și sistemul estonian, care are mai multe filtre de securitate și combatere a fraudei a fost criticat pentru vulnerabilitățile lui.

Așa că noi vom observa procesul, vom vorbi cu specialiștii (atât prieteni, cât și critici) și vom trage propriile concluzii pentru a le prezenta ca posibilă soluție pentru votul la distanță din România. Vrem să vă prezentăm argumente cât mai solide și nu doar discuții teoretice. De asemenea, vom încerca să aflăm de ce în alte țări din regiune, cu profil geopolitic similar sistemul nu a funcționat și creează dezbateri vii pe agenda publică.

Contact: Septimius Pârvu, [email protected] | 0737.748.667

 

Citește aici raportul Hârtie vs on-line: este votul electronic o soluție pentru România?

 

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România

logos

 

 

Foto: FreeDigitalPhotos.net


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.