Înscrie-te ca observator Fiecare Vot la alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai

EFOR, ca partener în cadrul Coaliției Fiecare Vot, a lansat înscrierile pentru observatori la alegerile europarlamentare din 26 mai. Persoanele interesate trebuie să aibă cetățenia română, peste 18 ani, drept de vot și să nu fie membru al unui partid politic. În acest sens, vor semna o declarație pe proprie răspundere.

ÎNSCRIE-TE PE WWW.FIECAREVOT.RO 

Înscrierile se fac exclusiv online, până pe 19 mai, prin platforma Fiecarevot.ro dezvoltată de  Geeks for Democracy Recrutarea şi validarea observatorilor, obţinerea acreditării, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea echipelor de observatori și susţinerea activităţii acestora în ziua alegerilor, precum şi raportarea concluziilor se realizează în parteneriat cu peste 10 organizații nonguvernamentale și civice active la nivel național: Funky Citizens, Expert Forum, Observatorul Electoral, Centrul pentru Resurse Civice, Forum Apulum, Civica, GHEPart. EFOR va acredita pentru județele Bacău, Brăila, Brașov, București (sectoarele 1-3), Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Ilfov, pentru diaspora. 

Durează 5 minute să completezi formularul de înscriere și să devii observator independent la alegerile europarlamentare – poți alege localitatea în care vrei să mergi, iar dacă vrei să vizitezi mai multe secții de votare în ziua alegerilor, poți face parte dintr-o echipă mobilă, cu un alt observator.

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală. Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor.

Organizatorii acordă instructaj online și offline observatorilor înaintea alegerilor. În ziua scrutinului, fiecare observator va completa fişe de observare  sau va putea utiliza aplicația de monitorizare realizata de Code4 România și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și printr-un call-center special creat. Informațiile livrate de observatori vor fi centralizate cu ajutorul unei aplicații, iar pe baza concluziilor extrase, FiecareVot și partenerii săi vor face recomandări autorităților competente pentru o mai bună desfășurare a alegerilor viitoare.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.