Hai în Familia Electorală!
Tradițională sau netradițională, familia noastră e în primul rând imparțială – pentru că suntem o mână de observatori care-și doresc un referendum corect. Hai cu noi pe 6 și 7 octombrie în secțiile de votare, să deschidem bine ochii, să observăm neregulile și fim siguri că absolut fiecare vot, indiferent de opțiune, e luat în calcul.
ÎNSCRIE-TE CA OBSERVATOR INDEPENDENT
Care e rolul tău?
Pe scurt, vei fi cu ochii-n patru să te asiguri că nimeni nu fraudează procesul și fiecare vot e numărat corect. Iar asta e extrem de important, mai ales că anul acesta nu va fi activ SIMPV (sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot). Sunt aproape 19.000 de secții de votare în țară, așa că nu va fi simplu! Dar nici nu vei fi singur, promitem.
Care e rolul nostru?
Să te ajutăm cu absolut toate informațiile de care ai nevoie, ca să-ți poți face treaba bine. Iar asta înseamnă acces la training-uri cu experți, la materiale informative și la o aplicaţie pentru smartphone prin care să raportezi rapid eventualele nereguli, dezvoltată de echipa Code4Romania.
Alo? Suntem noi, Call Center-ul de asistență electorală
0800 080 200 (gratuit, pentru România) și +40212 039 020 (cu plată, pentru străinătate) sunt numerele la care poți raporta nereguli în zilele votului. Vom mobiliza o echipă de experți, care va oferi sprijin telefonic în cele două zile de vot, între orele 6-22. Va fi util atât pentru observatori, cât și pentru ceilalți cetățeni preocupați de corectitudinea referendumului.
Ce e un observator?
Observatorul electoral este un cetățean independent, care nu face parte din vreun partid politic și care are drept de vot. Rolul lui este să fie prezent în secția de votare și să urmărească desfășurarea corectă a alegerilor sau referendumurilor, fără a interveni în desfășurarea operațiunilor electorale. Există și un Cod de Conduită care detaliază tot ce ține de statutul de observator.
Ce poate face un observator?
Observatorul poate participa la toate operațiunile ce se desfășoară în secția de votare (de la deschidere și votare, până la închidere, numărare și raportare), în baza unei acreditari acordate de una dintre organizațiile civice (Expert Forum, Funky Citizens, CSD etc.). De asemenea, poate sesiza eventuale nereguli birourilor electorale, motivul pentru care rolul lui devine foarte important în condițiile în care legea nu este respectată.
Cum decurge ziua unui observator?
Ziua unui observator arată diferit, în funcție de varianta pentru care optează. Poate participa la monitorizare individual sau în echipă cu un alt observator, poate fi staționar (adică își petrece toată ziua într-o secție) sau mobil (adică monitorizează activitatea în mai multe secții, într-o echipă de 2 observatori, minimum 45 de minute per secție).
Cum mă pregătesc pentru a fi observator?
Cerințele care țin de rolul de observator nu sunt complicate și se pot învață ușor în urmă unui training de câteva ore (offline sau online). Fiecare voluntar va avea acces la Ghidul Observatorului și alte materiale informative pentru ziua referendumului, inclusiv prin platforma www.votcorect.ro.
Cum raportez nereguli?
Raportarea neregulilor se va face prin intermediul platformei www.votcorect.ro sau la hotline-ul 0800080200 (funcțional în ambele zile ale votării, între ore 6-22). Pentru a completa fișa de observare, vei dispune și de o aplicație de smartphone pe nume „Monitorizare Vot”, dezvoltată de echipa Code4Romania. (Android, iOS)