În fiecare an electoral auzi la știri despre vot multiplu, turism electoral, primari care folosesc resursele publice pentru a-și face campanie sau voturi furate. Expert Forum îți oferă oportunitatea de a vedea cum arată o secție de votare și de a observa întreg procesul de votare, de la deschiderea secției de votare, până la finalizarea numărării voturilor și transmiterea rezultatelor din secțiile de votare. Ne poți ajuta să raportăm nereguli din secțiile de votare și să împiedicăm fraude electorale.
Pentru a putea deveni observator electoral EFOR trebuie să ai peste 18 ani, să nu ai drepturile electorale interzise și să nu faci parte dintr-un partid sau formațiune politică. Pentru a putea fi acreditat vei semna o declarație în acest sens.
Noi îți vom oferi asistență pe toată durata prezenței tale în secția de votare și te vom ghida când vei avea nevoie de ajutor. Vom organiza un seminar de pregătire pentru tine și ceilalți observatori în săptămâna dinaintea alegerilor; pentru cei care nu sunt din București, întâlnirea va fi organizată on-line. De asemenea, îți vom oferi un ghid al observatorului și o aplicație on-line care să te ajute să raportezi neregulile.
Este important să știi că activitatea nu este remunerată și este una de natură voluntară. Pentru cei interesați, oferim adeverință de practică.
Pentru a te înscrie, te rugăm să completezi formularul de pe pagina web EFOR cât mai curând, www.expertforum.ro/observator. Odată înscris vei primi toate informațiile suplimentare, inclusiv formularul care atestă faptul că nu ești membru/ă al vreunul partid politic.
Data limită (pentru acreditările din țară) este 24 mai 2016, inclusiv pentru sosirea formularelor care atestă că nu ești membru/membră într-un partid politic (data sosirii la EFOR). Pentru București, acreditările se fac până pe 1 iunie. Formularele trebuie trimise în original, prin poștă la adresa Str. Semilunei nr 7, apt 1, sector 2, Bucuresti, pentru Asociatia Expert Forum sau depuse la sediul organizației de luni până vineri, între orele 10 și 17.
Foarte important: EFOR este o organizație apolitică și independentă. Observarea alegerilor are ca scop asigurarea respectării legii și nu sprijină în niciun fel un anumit partid politic sau candidat independent. Orice acțiune de factură politică din partea observatorului va conduce la retragerea acreditării. De asemenea, dacă sunteți rude sau afini ale candidaților din circumscripția unde candidați, vă rugăm să ne contactați.
Pentru a afla mai multe informații, te rugăm să îl contactezi pe Septimius Pârvu, la electoral@expertforum.ro sau 0787.638.315
Ce este și ce face un observator
Observatorii se asigură că procesul de votare și organizare a secției de votare se desfășoară conform legislației în vigoare. Observatorul poate sta în secția de votare de când se deschide (de la ora 6) până la transmiterea proceselor verbale privind votarea către birourile de circumscripție. Acesta nu poate interveni în procesul de votare sau în organizarea secției de votare, ci doar raporta președintelui secției de votare nereguli. De asemenea, trebuie să stea în contact permanent cu echipa EFOR. Observatorul trebuie să cunoască legislația privind organizarea alegerilor locale. Vom organiza un seminar de pregătire în acest sens înainte alegeri și vom distribui un ghid al observatorului.
Legea 115/2015
Art 121 (3) Persoanele acreditate si delegatii acreditati pot asista la operatiunile electorale numai daca prezinta actul de acreditare. Ei nu pot interveni in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avand numai dreptul de a sesiza presedintele biroului electoral in cazul constatarii unor neregularitati. Orice act de propaganda pentru sau impotriva unui partid politic, unei aliante politice, aliante electorale ori candidat independent sau incercarea de a influenta optiunea alegatorului, precum si incalcarea in orice mod a actului de acreditare atrag aplicarea sanctiunilor legale, anularea acreditarii de catre biroul electoral care a constatat abaterea, iar in ziua votarii, indepartarea imediata a persoanei respective din sectia de votare. Indepartarea din localul sectiei de votare se realizeaza de catre personalul care asigura paza sectiei de votare numai la solicitarea presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.
Vezi și Hotărârea Biroului Electoral Central, nr 15 (republicată), care reglementează procedura de acreditare a observatorilor interni.