Până pe 24 septembrie, persoanele care doresc să fie observatori se pot înscrie online pe fiecarevot.ro. Înainte de prezența fizică în secția de vot, observatorii vor primi echipamente de protecție și indicații foarte clare cum să se protejeze de COVID-19, respectând recomandările specialiștilor și legislația în vigoare. Înscrierea ca observator durează 5 minute și se face exclusiv online. Cei înscriși pot monitoriza mai multe secții de votare în ziua alegerilor într-o echipă mobilă cu doi observatori. Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați.
Înscrie-te ca observator | Citește mai multe despre ce face un observator
Poate fi observator orice cetățean cu drept de vot, care nu este membru al unui partid politic, nu a participat direct la organizarea unei campanii electorale sau nu este candidat, chiar dacă independent. Există și un Cod de Conduită care detaliază tot ce ține de statutul de observator și pe care fiecare persoană care se înregistrează și-l asumă. O persoană nu poate fi observator într-o localitate dacă este rudă cu un candidat în localitatea respectivă – vă rugăm să ne anunțați dacă sunteți în această situație.
Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală. Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor. În ziua scrutinului, fiecare observator va folosi o aplicație de monitorizare special realizată și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și printr-un call-center special creat.
Proiectul Fiecarevot contează! a fost lansat în 2016 la inițiativa Geeks for Democracy, comunitate civică formată din tineri specialiști din IT, comunicare, digital. Recrutarea şi validarea observatorilor, obţinerea acreditării, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea echipelor de observatori și susţinerea activităţii acestora în ziua alegerilor, precum şi raportarea concluziilor se realizează încă de la prima ediție în parteneriat cu 10 organizații nonguvernamentale și civice active la nivel național: Expert Forum, Observatorul Electoral, Code for Romania, Rezistenţa TV, CENTRAS, Declic, TechSoup, Centrul pentru Resurse Civice (Constanța), Civica (Iași) și Centrul pentru Studiul Democratiei (Cluj).