Observatori în secțiile de votare și centru de asistență electorală pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale

Coaliția FiecareVot continuă acreditarea de observatori pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cei interesați nu pot fi membri de partid și trebuie să se înscrie pe platforma www.fiecarevot.ro până pe 18 noiembrie (străinătate) și 20 noiembrie (pentru secțiile de votare din țară). FiecareVot asigură training și asistență în zilele alegerilor. Observatorii pot participa la monitorizarea procesului în secțiile de votare de la deschiderea acestora până la numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor, inclusiv pentru zilele de vot în avans din străinătate. Concluziile preliminare legate de observarea primului tur de scrutin pot fi citite pe pagina FiecareVot.

În toate cele trei zile ale alegerilor vom asigura asistență electorală pentru alegătorii care au întrebări legate de procedurile de vot sau sesizează nereguli. Punem la dispoziția tuturor celor interesați numărul Telverde 0800 080 200 (pentru România, gratuit) și +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru străinătate). Serviciul va funcționa pe 22 noiembrie între orele 12 și 21, iar pe 23 și 24 noiembrie între 7 și 22. În același timp, alegătorii pot găsi informații utile privind procedurile de votare și votul prin corespondență pe platforma www.votcorect.ro, alături de un formular de sesizări. Fiecare dintre sesizări este analizată de juriști și experți electorali și transmisă instituțiilor relevante, unde este cazul.

Mai multe detalii despre serviciul de asistență electorală se găsesc pe www.votcorect.ro.

FiecareVot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor. Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral. FiecareVot se bazează în primul rând pe efortul voluntar si neremunerat al cetăţenilor neafiliaţi politic, cu spirit civic.  În cifre, în 2016, la parlamentare am acreditat 1200 de observatori, la referendumul pentru familie din 2018 peste 850 de observatori, iar la europarlamentarele din 2019 am trimis în secții 1300 de observatori, care au acoperit peste 3000 de secții din cele peste 19.000 organizate în țară și în străinătate.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.