Proiectele watchdog de succes ale societăţii civile sunt axate, în mare parte, pe administraţia centrală şi în Bucureşti. Administraţia locală reprezintă, însa, o cotă importantă atât din achiziţiile publice totale (42%), cât şi din bugetul consolidat (26%). De asemenea, există o dovadă clară a clientelismului în alocarea bugetului de la guvern către administraţia locală. Capacitatea de a monitoriza activitatea primăriilor şi a consiliilor judeţene este practic inexistentă. Vom identifica, astfel, mecanismele de acaparare a statului şi mijloacele de perpetuare, iar apoi vom realiza rapoarte pe baza acestora, dezvoltând o coaliţie civică, ce va avea capacitatea să ofere recomandări de politici publice şi strategii de advocacy la nivel local.
Ce vom face?
Ȋn perioada de 18 luni, în care se va desfasura proiectul, va avea loc:
- Identificarea resurselor locale. EFOR va selecta 8-10 cetăţeni motivaţi, din diverse regiuni ale ţării, interesaţi să dezvolte o monitorizare locală şi o analiză a politicilor publice. Persoanele selectate vor avea deja experienţă în voluntariat şi în angajamentul civic local. Mai mult, vom căuta un jurnalist pentru fiecare regiune care să asiste pe toată durata proiectului la colectarea datelor referitoare la achiziţiile publice locale, corupţia locală si analizarea reţelei, iar, mai apoi, la diseminarea rezultatelor proiectului în mass-media. Pentru a identifica activiştii locali şi jurnaliştii şi pentru a oferi traning-ul iniţial, experţii noştri vor face vizite în teritoriu şi vor discuta contextele locale cu diverşi cetăţeni interesaţi în domeniu.
- Dezvoltarea unei metodologii comune cu membrii locali. Vom disemina materiale şi va avea loc o primă întâlnire comuna în Bucureşti cu cele 8-10 persoane şi jurnaliştii selectaţi, în cadrul căreia vor avea loc:
- Discuţii cu experţii EFOR în proiecte de monitorizare – iniţiative de succes, probleme des întâlnite şi soluţii, domeniile vulnerabile fenomenului de corupţie: buget, achiziţii, reglementări discreţionare, cât şi despre instrumentele legale pentru a obţine informaţii;
- Discuţii cu invitaţi – experienţa altor ONG-uri din Bucureşti, a iniţiativelor individuale şi a ONG-urilor străine în monitorizarea administraţiei publice şi centrale;
- Conferinţe Skype cu experţi din SUA pe monitorizare locală;
- Identificarea problemelor de interes comun pentru cele 4-5 regiuni de mare importanţă pentru monitorizarea locală. Analiza comparativă a cheltuielilor discreţionare din bugetul local, a achiziţiilor publice, cât şi a procesului de achiziţie a instituţiilor de stat. Jurnaliştii locali vor contribui la oferirea informaţiilor referitoare la domeniile cu risc ridicat de corupţie şi vor ajuta la crearea hărţii clientelismului;
- Brainstorming pentru a identifica indicatori relevanţi. Pentru dezvoltarea unui cadru comun în colectarea datelor, sunt necesari indicatori comparabili, precum costul unitar pentru anumite lucrări, numărul şi valorea contractelor obţinute de o singură companie;
- Scurte training-uri pentru analiza datelor şi pregătirea rapoartelor cu recomandările politicilor publice;
- Traning-uri pe instrumentele de advocacy, bazate pe experienţa noastră şi a altor ONG-uri.
- Monitorizarea locală. Cele 8-10 persoane vor colecta şi analiza datele din teritoriu, pe baza metodologiei comune. Aceasta va fi ajustată în primele luni, depinzând de disponibilitatea datelor şi relevanţa acestora. Noi vom oferi asistenţă prin mail şi telefon şi vom organiza lunar o conferinţă Skype pentru a monitoriza progresul activiştilor locali, pentru a discuta problemele întâmpinate şi pentru a adapta metodologia în funcţie de canalele alternative de colectare a datelor.
- Redactarea raportului monitorizării si a politicilor publice. După 12 luni de monitorizare, membrii locali vor realiza un raport iniţial cu descoperile realizate şi politicile propuse. Noi vom centraliza aceste rapoarte şi vom realiza un document comparativ final pentru audienţa naţională. Jurnaliştii locali vor disemina rapoartele locale, studii de caz de interes identificate pe parcursul monitorizării (spre exemplu, corelarea unei reţele dintre companii private şi instituţii de stat), cât şi policy brief-uri corespunzătoare.
- Organizarea unei campanii de advocacy la nivel local şi central. Membrii coaliţiei locale vor publica rapoartele în mass-media şi vor iniţia dezbateri publice. EFOR va lansa un raport comparativ în Bucuresti, iar la conferinţa publică vor participa stakeholderi şi mass-media.
Perioada de desfasurare este de 18 luni
Buget: 83.967 USD
Proiect finanțat de Open Society Institute