Am adoptat două documentare la One World 2017: Nu am trecut eu granița, a trecut ea prin mine și Maladia Haider

EFOR a adoptat două documentare la festivalul de film documentar pe tema drepturilor omului One World, care va avea loc între 13 și 17 martie 2017.

Cele două documentare pe care EFOR le va susține sunt:

 

Nu am trecut eu granița, a trecut ea prin mine

SYNOPSIS

Războaiele aduc după ele nu doar tragedii, ci și comedii. Astfel, la granița creată artificial de trupele rusești între Oseția și Georgia după războiul din 2008, sătenii din Churvaleti s-au trezit peste noapte separați în două țări diferite. Gardul de sârmă ghimpată poate fi traversat doar cu riscul arestării, așa că familiile despărțite de acest gard recurg la diverse tertipuri ca să se vadă unii pe alții, să facă cumpărături sau să meargă la doctor, sau pur și simplu să-și caute nevastă. Cu răbdare, umor și un ochi fin pentru fragilitatea umanității noastre, documentarul se concentrează pe doi prieteni din copilările, Malchaz și Gocha, care nu se lasă despărțiți de o simplă sârmă ghimpată.

Maladia Haider

SYNOPSIS

Regizoarea Nathalie Borgers nu și-a dorit niciodată să facă un documentar despre Joerg Haider, fostul conducător al partidului de extremă dreaptă care a devenit parte din guvernul austriac în 2000, declanșând valuri de panică anti-extremistă în întreaga Europă. Dar, după moartea lui Haider într-un accident de mașină în 2008 și resurgescența populismului de dreapta în întreaga lume, Nathalie Borgers a căutat să găsească sursele emoționale și psihologice pe care s-a bazat ascensiunea lui Haider în Carinthia, provincia lui de origine, și, simultan, să dezlege formula politică și strategică care stă în spatele ascensiunii mișcărilor populiste și de extremă dreapta în țări democratice occidentale. Un documentar surprinzător de intim și de personal despre felul în care cu toții putem cădea pradă iluziilor identitare care bântuie post-globalizarea.

Mai multe detalii pe pagina festivalului, www.oneworld.ro/2017/l/ro.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.