Parajuristul Comunitar în Republica Moldova

Experiența Republicii Moldova în crearea serviciilor de asistență juridică primară garantate de stat și dezvoltării rețelei naționale de parajuriști

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expert Forum, alături de Asociația Studenților din București Romi Terni Godi și Asociația Națională a Parajuriștilor din Moldova au pilotat în perioada mai 2021 – decembrie 2023 conceptul de parajurist comunitar în 10 comunități din România, inspirat de modelul implementat cu succes de Republica Moldova. În Republica Moldova rețeaua de parajuriști comunitari a fost creată în 2011 ca o inițiativă a societății civile, fiind ulterior preluată de instituțiile statului.  Parajuristul comunitar furnizează în Republica Moldova asistență juridică primară oricărei persoane, indiferent de venit.  În 2023 rețeaua națională de parajuriști, sub coordonarea Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) numără peste 70 de membri și oferă anual peste 10.000 de consultații cetățenilor Republicii Moldova, ca parte din sistemul de asistență juridică primară garantată de stat. 

Prezentul raport prezintă în detaliu experiența Republicii Moldova cu privire la dezvoltarea și implementarea cu succes a rețelei naționale de parajuriști, atât din perspectiva proiectului pilot, cât și în privința instituționalizarea acesteia de către Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), punctând, acolo unde este necesar, principalele provocări întâlnite și soluțiile găsite.

Raportul integral este disponibil aici:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Rețeaua de parajuriști și-a început efectiv activitatea în anul 2010 în cadrul unui proiect pilot implementat de Fundația Soros Moldova, în colaborare cu CNAJGS. Rețeaua a debutat cu 32 de parajuriști care au oferit asistență juridică primară cetățenilor din comunități rurale din Republica Moldova. Una dintre ipotezele proiectului pilot a fost că un sistem de asistenţă juridică garantează accesul la justiție a populației și contribuie la rezolvarea  problemelor juridice de bază a populației. De asemenea, un sistem de asistență juridică se concentrează mai degrabă pe prevenirea apariției problemelor juridice și soluționarea acestora la o etapă incipientă decât pe asistența juridică în instanță, care este mult mai costisitoare.

 

 

Asigurarea accesului la justiție este un element vital într-un stat democratic. Proiectul pilot a demonstrat că activitatea parajuriştilor este esențială în Republica Moldova pentru creșterea culturii juridice a oamenilor, pentru consolidarea cunoștințelor acestora în privința drepturilor lor și a mijloacelor prin care le pot revendica, dar și pentru facilitarea implicării membrilor comunității în procesele decizionale și a dezvoltării la nivel comunitar. 

Pentru a asigura în mod practic accesul la justiție, este nevoie de o arhitectură instituționalizată și sustenabilă a instrumentelor legale în acest sens. Din 2007, când Republica Moldova a aprobat Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat, și până în prezent s-a reușit crearea unei infrastructuri sustenabile care să asigure accesul oamenilor la justiție prin accesarea serviciilor de asistență juridică primară și calificată pentru soluționarea problemelor juridice la faze incipiente, prevenirea litigiilor, dar și pentru asigurarea accesului în instanțe de judecată a categoriilor vulnerabile cu scopul de a-și revendica drepturile.

Începând cu anul 2015, serviciile de asistență juridică primară au fost instituționalizate, rețeaua de parajuriști fiind preluată de către Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat (CNAJGS). În 2023 rețeaua națională de parajuriști numără peste 70 de membri și oferă anual peste 10.000 de consultații cetățenilor Republicii Moldova, ca parte din sistemul de asistență juridică primară garantată de stat. Consultațiile oferite de parajuriști privesc o varietate de probleme juridice cu impact direct asupra calității vieții oamenilor: pensii, ajutoare și alocații de stat, probleme de familie (căsătorie, divorț etc.), succesiuni, relațiile de muncă.

Majoritatea beneficiarilor acestor servicii sunt locuitorii din mediul rural, care au venituri mici, acces limitat la informație de ordin juridic și posibilități reduse de a accesa sistemul de justiție. Aceștia pot beneficia de servicii de asistență juridică primară în mod gratuit, indiferent de veniturile pe care le au.

 

 Expert Forum, alături de Asociația Studenților din București Romi Terni Godi și Asociația Națională a Parajuriștilor din Moldova, au pilotat modelul parajuristului comunitar în România în 2023. Mai multe informații despre rezultatele procesului de pilotare a parajuriștilor în 10 comunități din România sunt disponibili aici – https://expertforum.ro/program/parajurist-comunitar.

Raportul a fost scris ca parte din proiectul „Creșterea capacității comunităților rome din România prin intermediul parajuriștilor comunitari”, implementat de Asociația Expert Forum (EFOR) împreună cu Asociația Terni Godi și Asociația Națională a Parajuriștilor din Moldova (ANPM) în perioada mai 2021 – decembrie 2023. Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 274,999.00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.