en_US English

O evaluare comparativă

Performanță vs. guvernare în întreprinderile de stat din România, Italia, Bulgaria și Cehia

Putem măsura corupția și captura în companiile de stat, dincolo de impresii, sondaje de opinie și indicatori de conformitate cu standardele de guvernare? Există o modalitate prin care putem măsura nivelul abuzului  la nivel de resurse furate sau pur și simplu pierdute, putem compara între țări și în timp și există o corelație între guvernarea întreprinderilor de stat și „performanța” lor? Credem că da.

Dar, mai întâi, trebuie să definim în mod corespunzător ce înseamnă „performanță” și să-i formalizăm măsurătorile în indicatori adecvați. Într-un proiect inovator, am propus un set de indicatori care să evalueze corelația dintre guvernare și performanță în întreprinderile de stat în patru state membre ale UE: România, Cehia, Italia și Bulgaria. Așa cum era de așteptat, performanța variază în funcție de guvernare: ceea ce este nou este că putem demonstra cu cifre.

 

Raportul integral: 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

The project “State-Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture” is financed through Economic and Financial Crime, Corruption, Environmental Crime Programme, DG Migration and Home Affairs, European Commission and co-financed by Open Society Foundations.

  

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.