
Semnatarii petiției solicită soluționarea acestor probleme și consideră că forma actuală a legii nu este în beneficiul alegătorilor, ci dimpotrivă complică procedurile în mod substanțial.
Mai mult, susținem următoarele principii:
- Incluziune: vrem ca legea pentru votul prin corespondență să includă atât românii din străinătate, cât și pe cei din țară.
- Claritate și detalii: vrem ca actul normativ trebuie să fie clar, să nu dea loc interpretărilor și să asigure secretul și caracterul direct al votului, fără a fi excesiv de birocratic.
- Siguranță: vrem cât mai multe mecanisme de siguranță, astfel încât să existe alternative în cazul în care votul la distanță dă greș.
- Transparență: alegătorul trebuie să aibă posibilitatea de a verifica on-line, în timp util, unde se află plicul său. Dreptul alegătorului, dar și obligația autorităților electorale și Poștei Române de a furniza acest serviciu trebuie incluse în lege.
- Sancțiuni: legea trebuie să includă sancțiuni pentru birourile electorale, AEP, MAE și Poșta Română pentru neîndeplinirea atribuțiilor.
Numai în această dimineață mai mult de 220 de cetățeni s-au alăturat principiilor de mai sus, iar lista continuă să crească.
Puteți găsi pețitia aici: http://facem.de-clic.ro/liber- la-vot
Atașam și comunicatul transmis de 18 organizații neguvernamentale și experți. Puteți citi documentul aici: http://expertforum.ro/ votul-prin-corespondenta- ingropat-pe-ultima-suta-de- metri/
