Petiție: lăsăm deputații să îngroape votul prin corespondență?

12186078_10153192162112592_1117137515_oAstăzi am transmis o petiție către Camera Deputaților și către membrii Comisiei parlamentare pentru legi electorale. În urma ședinței de ieri a Comisiei parlamentare pentru legi electorale, în care s-au votat amendamentele la legea votului prin corespondenta am initiat o petitie, care ilustreaza ingrijorarea noastra cu privire la restrictiile incluse in lege. În urma votului de ieri, procedurile au devenit si mai birocratice, iar alegătorii trebuie să depună eforturi ridicate pentru a putea vota. De asemenea, nu există niciun fel de garanții cu privire la transportul documentelor către secțiile de votare, nu există mecanisme de verificabilitate a traseului de către alegător și nici sancțiuni în cazul în care votul acestuia nu ajunge la destinație din cauze care nu depind de el.

Semnatarii petiției solicită soluționarea acestor probleme și consideră că forma actuală a legii nu este în beneficiul alegătorilor, ci dimpotrivă complică procedurile în mod substanțial.

 

Mai mult, susținem următoarele principii:

  • Incluziune: vrem ca legea pentru votul prin corespondență să includă atât românii din străinătate, cât și pe cei din țară.
  • Claritate și detalii: vrem ca actul normativ trebuie să fie clar, să nu dea loc interpretărilor și să asigure secretul și caracterul direct al votului, fără a fi excesiv de birocratic.
  • Siguranță: vrem cât mai multe mecanisme de siguranță, astfel încât să existe alternative în cazul în care votul la distanță dă greș.
  • Transparență: alegătorul trebuie să aibă posibilitatea de a verifica on-line, în timp util, unde se află plicul său. Dreptul alegătorului, dar și obligația autorităților electorale și Poștei Române de a furniza acest serviciu trebuie incluse în lege.
  • Sancțiuni: legea trebuie să includă sancțiuni pentru birourile electorale, AEP, MAE și Poșta Română pentru neîndeplinirea atribuțiilor.

Numai în această dimineață mai mult de 220 de cetățeni s-au alăturat principiilor de mai sus, iar lista continuă să crească.

 

Puteți găsi pețitia aici: http://facem.de-clic.ro/liber-la-vot
Atașam și comunicatul transmis de 18 organizații neguvernamentale și experți. Puteți citi documentul aici: http://expertforum.ro/votul-prin-corespondenta-ingropat-pe-ultima-suta-de-metri/

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.