interconectare și reformă în sectorul de energie din Republica Moldova

Podul de peste Prut, varianta 2.0

Ieri am lansat la Chișinău împreună cu colegii de la Expert Grup Moldova raportul ”Podul de peste Prut, varianta 2.0: interconectarea pe energie electrică între România și Republica Moldova”. La lansare au participat reprezentanți ai autorităților, Delegația UE la Chișinău, companii, ambasade, finanțatori internaționali, experți, presă.

 

Principalele concluzii:

  • Interconectarea cu România, atât pe gaze naturale, cât și pe energie electrică, au sens doar atât timp cât furnizorii din România au convingerea că pot participa într-o piață transparentă și competitivă, în care nu există parteneri preferențiali.
  • Urgența este independența ANRE Moldova și licitații corecte pentru importurile în energie, dincolo de adoptarea unor legi sau proceduri pe hârtie; ar fi primul semn că există voință politică reală pentru ca peste câțiva ani să avem o piață în care pot intra și jucători noi, de exemplu, furnizorii din România.
  • Pentru ANRE Moldova, un semnal puternic va fi dat de selecția și numirea directorului lipsă printr-o procedură realmente transparentă și competitivă, ca la guvernatorul BNM. Pe 20 ianuarie, azi, e data limită pentru depunerea CV-urilor, criteriile nu sunt suficient de restrictive, e bine că totuși există observatori străini. Interviurile să fie transmise în direct, ca la alegerile din CSM din România.
  • Pentru licitațiile de import de energie electrică, Secretariatul Comunității Energetice a făcut un ghid pentru procedura de licitație. Ministerul Economiei a adoptat un Ordin (4/2017) – care nu e publicat în Monitorul Oficial și, teoretic, nu are putere legală, deși e probabil că va fi aplicat din cauza presiunilor internaționale. Ordinul traduce ghidul, cu interesanta excepție a prevederii care spune că participanții trebuie să nu aibă datorii către furnizori. Pare plauzibil ca excepția să se fi făcut pentru a permite din nou participarea Energokapital, firma offshore prin care se sifonează banii consumatorului moldovean și nu se plătesc gazele consumate.
  • Guvernul pare că dorește să separe datoriile Transnistriei pentru gaze (care sunt cca 90% din datoriile Moldovei pentru gazul rusesc) de datoriile malului drept. Practic, se poate face asta, cele două fiind contorizate separat. Totuși: 70% din gazul din Transnistria e consumat pentru producția de energie electrică, respectiv Energokapital; gazul care ajunge pe malul drept trece prin conducte care traversează Transnistria; deci e neclar în ce măsură s-ar putea tăia gazul doar pentru Transnistria fără a lăsa malul drept fără gaze și în beznă. Interconectările cu România devin și mai urgente.
  • Breaking news: UE a devenit interesată să dea un grant pentru conectarea pe energie electrică prin Sud, similar cu grantul pentru conducta de gaze (probabil tot 10% din valoarea proiectului, ca în cazul gazelor).
  • Chiar dacă interconectările pe gaze și energie electrică vor fi finanțate parțial prin grant, e nevoie de credit rambursabil. Pe gaze, trebuie clarificat cum se poate face rambursarea, proiectul nefiind economic (nu își recuperează banii, dar oferă o alternativă ”la o adică” pentru consumatorii moldoveni, de pildă, dacă Gazprom decide să închidă robinetul). Fie prin taxe, fie printr-un tarif echilibrat între rețeaua națională sau interconector. Pe energie electrică, prețurile din România sunt mult sub cele din Moldova și există puternic interes chiar din partea producătorilor din Dobrogea, zonă congestionată, să aibă acces rapid la piața moldovenească. Proiectul ar fi deci viabil și economic. Totuși, finanțarea proiectelor, prin grant sau cu investiție privată sau cu credit, se va justifica numai dacă realmente furnizorii din Vest au acces în Moldova pe picior de egalitate cu ceilalți. La fel, dacă Moldova vrea să atragă investiții private în producție proprie de energie electrică, și acești investitori vor piață corectă și reglementator care să asigure respectarea regulilor jocului. Ne întoarcem la prima urgență, numiri competitive la ANRE Moldova și licitații transparente, ca prim semnal că reforma în energie merge în direcția corectă.
  • Nu vrem să înlocuim o dependență cu alta, de la furnizorii din Est cu cei din Vest. Moldova trebuie să fie accesibilă tuturor jucătorilor în condiții tehnice și comerciale egale. Sistemul moldovenesc de energie electrică rămâne cuplat cu cel al Ucrainei, din motive tehnice. Fie cele două țări decid să se conecteze împreună sincron cu sistemul european și instalează stații back-to-back pe granița de Est, fie se conectează asincron, și au nevoie de stații back-to-back pe granița de Vest.

Puteți urmări conferința integrală pe privesc.eu la link: https://www.privesc.eu/arhiva/73030

Foarte pe scurt, care sunt problemele în energie în Moldova la link: https://www.youtube.com/watch?v=76Erzbwd61c

 

 

Imagini de la conferință:

Sursa privesc.eu – înregistrarea conferinței și fotografii.

Evenimentul și raportul au fost realizate cu sprijinul Ambasadei Olandei la București.


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.