Podul prieteniei și Româno-Bulgaria Mare

Ambele țări, separate de Dunare, pierd din cauza lipsei infrastructurii și a consțientizării că drumul înainte este legat de conectarea lor mutuală

Acest articol a fost publicat pe blogul lui Sorin Ionița la 17 decembrie 2016 – 4 zile după ce el a acordat interviu blogului ”Podul prieteniei”. Subtitlul este al blogului ”Podul prieteniei”.

Interviul meu despre rezultatul alegerilor din România, de preluat în presa bulgară. Prietenul Vladimir din Ruse ţine acest blog meritoriu, Podul Prieteniei, unde publică bilingv pe chestiuni româno-bulgare.

Podul prieteniei dintre orașul Ruse și Giurgiu

Podul prieteniei dintre orașul Ruse și Giurgiu (foto: Iavor Micev, Wikipedia)

Cum discutam cu el zilele trecute, dacă n-ar exista bariera formidabilă a limbilor diferite – şi, pentru noi românii, a scrierii chirilice – ambele popoare ar descoperi brusc şi cu uimire cât de asemănătoare sunt ca instituţii, probleme, societate, obiceiuri, mâncare, apucături bune şi rele, istorie recentă. Sau chiar mai veche: zona dunăreană, de-o parte şi de alta, a fost timp de un mileniu şi jumătate un spaţiu de convieţuire vlaho-slavă. Purismele etno-culturale şi graniţele ermetice sunt o invenţie foarte recentă.

citește restul articolului (movafaq.wordpress.com)

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.