[POLITICĂ FĂRĂ BARIERE] Comasarea alegerilor este neconstituțională

Organizaţiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere îşi exprimă indignarea faţă de includerea în programul de guvernare a Guvernului Cioloş (la punctul 1.2) a propunerii de „comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării”.

Această prevedere conţine ideea de sorginte totalitară potrivit căreia procesele electorale ar avea un impact negativ asupra societăţii, ceea ce contravine flagrant principiului democratic fundamental al exercitării puterii de către popor prin desemnarea de reprezentanţi prin alegeri. Știm cu toții că democrația este costisitoare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm economii la buget prin eliminarea mecanismelor democratice. Tocmai din acest motiv ne bucură intenția de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În plus, organizarea simultană a unor alegeri cu referinţe complet diferite ar împiedica exercitarea dreptului fundamental de a alege al cetăţenilor, lucru deja constatat de către Curtea Constituţională, în Decizia nr. 51/2012: „o procedură greoaie de vot, determinată de numărul mare de buletine de vot, ca şi autorităţile publice diferite cu privire la care alegatorii trebuie să îşi manifeste în acelaşi timp opţiunea, pot avea ca efect împiedicarea liberei exprimări a opiniei acestora.”

Organizarea simultană a mai multor tipuri de alegeri se combină mesajele de interes local cu cele de interes național sau european, rezultatul fiind, cel mai probabil, o confuzie totală în rândul alegătorilor. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare au fost separate, printre altele, și pentru a permite alegătorilor să se informeze mai bine pentru fiecare tip de alegeri și pentru a nu mai avea președinți locomotivă de partid. Acum dorim să ne reîntoarcem la același sistem pe care l-am judecat ca fiind imperfect?

În consecinţă, solicităm retragerea propunerii privind comasarea/uniformizarea mandatelor din Programul de Guvernare.

Foto: By European People’s Party (EPP_Congress_2187) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

 


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.