POLITICĂ FĂRĂ BARIERE Mărțișor toxic privind finanțarea partidelor

Campania Politică fără Bariere protestează față de intenția de modificare a legislației privind finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Conform Mediafax, Senatul României a adoptat ieri amendamente cu privire la închirierea sediilor și conturile de campanie. Astfel, partidele își fac cadou un mărțișor care ne poate otrăvi pe noi toți, în anul electoral 2016!

Conform proiectului de lege (http://www.senat.ro/legis/PDF/2015/15L670FG.pdf), sediile partidelor vor putea fi închiriate, pentru orice scop, deși legea actuală prevede că se pot închiria doar pentru conferinţe sau acţiuni social-culturale şi pentru organizarea birourilor parlamentare. Conform unui alt amendament, apărut în Comisia juridică, nu se vor mai putea supune executării conturile pentru campanii electorale ale partidelor politice sau candidaților independenți. Această modificare are loc în contextul în care toate partidele politice au datorii cronice la finalul anilor electorali, cheltuind chiar și de două-trei ori mai mulți bani decât au avut venituri.

Atragem atenția că ambele amendamente contravin criticilor transmise de GRECO (Grupul statelor anticorupție al Consiliului Europei) în octombrie și decembrie 2015. Partidele politice, ca persoane juridice de drept public, nu pot primi privilegii, nici chiar prin lege! Chestiunea executării conturilor de campanie a fost dezbătută și în august 2015, iar concluzia nu poate fi decât că aceste conturi pot fi oricând executate silit, pentru că legea finanțării partidelor politice și campaniilor electorale nu poate deroga de la prevederile Codului civil și Codului de procedură civilă.

De asemenea, amintim că partidele politice au primit sedii din patrimoniul public pentru a avea unde să-și desfășoare activitatea legată de buna guvernare și reprezentarea intereselor cetățenilor, nu pentru a avea active imobiliare pe care să le exploateze în scopuri comerciale. Practic, prin adoptarea acestor modificări, partidele politice ar putea deveni afaceri profitabile, organizând nunți, botezuri sau alte petreceri, folosind bunuri publice, fapt care contravine logicii existenței unui partid politic, dar și bunelor practici internaționale.

Mai mult, legea finanțării partidelor și campaniilor electorale de-abia a fost modificată în mai 2015 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/168050), prin consensul tuturor forțelor politice parlamentare, iar o astfel de schimbare în an electoral poate afecta negativ credibilitatea proceselor de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale.

Organizațiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere (https://politicafarabariere.wordpress.com/despre) fac apel la membrii Camerei Deputaților din Parlamentul României, mai ales la deputații din Comisia juridică, să nu încalce principiile statului de drept și angajamentele României față de organismele internaționale. Respingeți modificările din propunerea legislativă L670/2015 (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19303&cam=1)!

Detalii pe pagina web Politică fără Bariere


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.