Analiza empirică a datelor arată că finanțarea politică românească a devenit mai puțin coruptă de când a crescut valoarea subvențiilor pentru partidele politice și s-a introdus rambursarea cheltuielilor electorale. EFOR a calculat că principalele partide politice cheltuiesc până la 70% din bugetele lor anuale pentru propagandă, fără a avea obligația de a raporta public lista detaliată a beneficiarilor și de a declara publicitatea politică în afara perioadelor electorale, în ciuda presiunii constante a publicului, inclusiv a EFOR. Deși există un proiect de lege care obligă partidele politice să semnaleze și să raporteze publicitatea politică, nu există suficientă voință politică pentru a adopta un astfel de proiect de lege. De altfel, social-democrații și liberalii creează frecvent campanii negative împotriva opoziției sau folosesc subvențiile publice pentru campanii populiste și adesea care dezinformează, ceea ce poate afecta condițiile de concurență echitabile în 2024, când România va organiza patru rânduri de alegeri. Prin urmare, proiectul este important întrucât urmărește să facă mai transparent modul în care partidele politice și terții cheltuiesc fondurile prin intermediul campaniilor online și să analizeze principalele subiecte promovate în rețelele sociale de către partidele politice. EFOR va pleda pentru o reglementare mai bună a publicității politice și își propune să crească capacitatea jurnaliștilor și a activiștilor civici de a monitoriza cheltuielile politice.
Activități principale:
Dezvoltarea unei secțiuni pe platforma banipartide.ro care să reflecte finanțarea politică pe baza datelor din raportările platformelor social media
Secțiunea va reflecta cheltuielile din platforma Facebook Ads și alte surse de informații. Rubrica are ca obiectiv să reflecte câți bani cheltuiesc politicienii și partidele politice, precum și părțile terțe pentru publicitate politică. EFOR va acoperi o perioadă mai îndelungată – pentru a asigura, de asemenea, compararea cu anii electorali – în funcție de disponibilitatea datelor.
Urmărirea și conturarea principalelor teme promovate de partidele politice
EFOR va analiza profilurile de Facebook (și alte surse conectate) ale partidelor politice și ale unor politicieni proeminenți pentru a identifica principalele subiecte promovate. Pentru această analiză, EFOR va apela la serviciile TreeWorks (www.zelist.ro), un furnizor de servicii renumit în România, axat pe conținut online.
Prezentarea rezultatelor cercetării în cadrul unui eveniment public cu audiență internațională.
Secțiunea din platforma Bani Partide și raportul vor fi lansate în cadrul unui eveniment public (online). EFOR va invita un public larg, inclusiv politicieni, instituții, presă și activiști civici. De asemenea, EFOR va găzdui un eveniment de diseminare pentru membrii Comunității de Practică pentru Transparența Campaniilor Online (CoP) IFES.
Organizarea unui training pentru jurnaliști și activiști civici
EFOR va organiza un training tehnic online pentru jurnaliști, experți în tehnologie și activiști civici cu privire la platforma nou dezvoltată.
Din decembrie 2022, EFOR face parte din Comunitatea de practică globală pentru transparența campaniilor online, lansată de International Foundation for Electoral Systems în semn de recunoaștere a inovațiilor care au loc la nivel global în ceea ce privește transparența publicității online și detectarea încălcărilor regulilor în campaniile online. Comunitatea reunește instituții care au rolul de a monitoriza campaniile electorale, organizații ale societății civile, cadre universitare și observatori electorali, pentru a promova schimbul de bune practici și a promova abordările globale referitoare la acest subiect.
Proiectul este susținut de Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES), prin Fondul de Cercetare, lansat pentru a sprijini Comunitatea de Practică pentru Transparența Campaniilor Online (CoP) IFES. Fondul își propune să încurajeze inovația prin sprijinirea schimbului practicilor de succes și dezvoltarea de noi abordări care vor crește transparența și responsabilitatea în campaniile online.