Amurgul Occidentului reloaded?

Populismul 2.0 pe scurt

Se împlinesc luna asta 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma iar Uniunea Europeană e mai contestată decât oricând, atât de la dreapta cât şi de la stânga. Un val de furie populară, justificat sau nu, ameninţă să măture aranjamentele de prosperitate comună construite cu greu în aceste şase decenii.

Instituţiile şi regulile de tip liberal, adică cele care îngrădesc puterea politică, fac posibilă cooperarea în avantaj reciproc şi previn închiderea şi fragmentarea pieţelor şi comunităţilor încep să fie privite ca nelegitime. Exuberanţa în a pune la vot principii constituţionale fundamentale e în creştere.

Pe valul de populism care ameninţă să slăbească fundamentele liberalismului democratic se urcă o nouă elită politică, mai puţin sofisticată şi mai lipsită de reţineri în retorică şi acţiune decât cea precedentă: Elita 2.0. Aceste tendinţe reprezintă o ameninţare pentru România şi alte ţări din Est, membre sau nu ale UE, pentru care Occidentul a reprezentat timp de două secole o ancoră politică şi un model. Fără ancoră, vom putea sta pe picioarele noastre şi, mai ales, vom fi în stare să ne încheiem singuri procesul de modernizare întârziată, pe care l-am mai ratat de două ori? Şi până la urmă, de unde vine această fantomă care bântuie astăzi Europa?

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Descarcă documentul [695.36 KB]


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.