Acum un an, de 1 aprilie 2014, ne-am propus să învățăm mai bine cum să ne apropiem de public prin identificarea problemelor comune legate de guvernare, a mijloacelor de rezolvare a acestora, dar și a mecanismelor de presiune care trebuie puse în funcțiune în momentul în care sunt încălcate principiile de bază ale democrației. Astfel, am încercat să găsim metodele cele mai potrivite pentru a traduce ceea ce facem noi și de a atrage alături pe cei care vor să se implice în crearea și monitorizarea politicilor publice.
Astfel, am ajuns să ne întâlnim cu sute de persoane din mediul de afaceri, cu cetățeni, cu activiști civici, persoane din presă sau guvernanți. Am stat la mese rotunde, am intrat în labirintul statului de drept, am scris propuneri pentru reformarea legilor sau am organizat dezbateri în parc. Toate acestea au apărut din nevoia de a forma un public conștient și implicat sau de a lucra împreună cu cei care sunt interesați de procesele de politici publice. Eforturile noastre s-au îndreptat înspre dezvoltarea unor instrumente civice utile, care să permită înțelegerea unor documente sau procese tehnice și să susțină transmiterea mesajului nostru.
În final am tras linie și am văzut că eforturile noastre comune nu au rămas fără răspuns. Avem rezultate care se trag din activitățile pe care le-am desfășurat în ultimul an, fie că am contribuit la reforma legislației electorale, iar acum avem partide care se pot înființa cu trei membri, fie că am fost prezenți în jurnalele de știri cu studiile despre clientelism sau migrația primarilor.
Vă invităm să citiți aici o radiografie succintă a proiectului Comunitatea bunei guvernări: think tank deschis către public și a lecțiilor pe care le-am învățat în ultimul an.
Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România
Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului; pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.