Președintele Valeriu Zgonea va propune includerea legii partidelor în mandatul Comisiei pentru legile electorale

10433200_815054441890581_4528424917145199338_nDupă convocarea şi startul lucrărilor Comisiei comune a Camerei Deputaţilorşi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, o delegaţie de reprezentanţi ai Campaniei Politică fără Bariere s-a întâlnit azi, în biroul Preşedintelui Camerei Deputaţilor, cu domnul Valeriu Zgonea, reprezentantul Partidului Social-Democrat şi Preşedintele acestei Comisii, şi cu doamna Gabriela Podașcă, deputat PSD.

Politică fără Bariere a reiterat solicitarea privind extinderea mandatului Comisiei, pentru ca Parlamentul României să ia în discuţie şi Legea partidelor politice, şi Legea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale, înainte de adoptarea unor amendamente la legile electorale propriu-zise.

Dl. Preşedinte Zgonea, în deplin acord cu Politică fără Bariere, consideră că nevoia de înnoire a culturii politice şi a clasei politice trebuie să primească un răspuns legislativ  la întrebările 1. Ce alegem? (referitor la exercitarea dreptului de a fi ales al candidaţilor afiliaţi în partide sau a celor independenţi) şi 2. Cum alegem? (referitor la modalitatea de exercitare a dreptului de a alege, de către cetăţeni). Apoi, este rolul societăţii româneşti, în ansamblu, să răspundă la întrebarea 3. Pe cine alegem? (referitor la valorile şi ideile şi comportamentele pe care le reprezintă candidaţii).

Ca urmare a întâlnirii de astăzi cu Politică fără Bariere, dl. Preşedinte Zgonea le va propune membrilor Comisiei să includă Legea partidelor politice şi Legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale în mandatul Comisiei comune. Aceste legi vor fi discutate prioritar, împreună cu Legea pentru alegerea autorităţilor publice locale, până la finalul lunii mai 2015, pentru a putea intra în vigoare cu un an înaintea alegerilor locale din 2016, conform Deciziei Curții Constituționale a României. Legea pentru alegerea Parlamentului, cea privind alegerea Preşedintelui României, respectiv Legea privind procedurile de referendum (naţional şi local) vor fi definitivate în iunie sau cel mai târziu în octombrie 2015, pentru a intra în vigoare înaintea alegerilor parlamentare din 2016, conform aceleiaşi Decizii CCR.

Organizaţiile reunite în Campania Politică fără Bariere salută mesajul dlui. Preşedinte Zgonea privind nevoia Comisiei de dezbatere şi consultare publică. În urma întrevederii de azi, organizaţiile din Campania Politică fără Bariere au fost invitate să vină în sprijinul Comisiei cu toate resursele disponibile, pentru informare, documentare şi participare publică, facilitând, acolo unde este posibil, dialogul cu mediul academic şi orice alte persoane interesate de domeniul de activitate al Comisiei. De asemenea, până la sfârşitul lunii ianuarie, Politică fără Bariere le va prezenta membrilor Comisiei documentul tehnic, împreună cu principiile pe care acesta se bazează şi conexiunile dintre amendamentele propuse.

Campania Politică fără Bariere continuă dialogul cu toţi actorii politici interesaţi de deschiderea participării politice, urmând să organizeze întrevederi similare cu reprezentanţii grupurilor parlamentare ale UNPR, PC-PLR şi minorităţilor naţionale. Amintim că Politică fără Bariere a avut deja astfel de întrevederi cu reprezentanţii grupurilor parlamentare PNL şi UDMR.

Organizațiile membre ale campaniei Politică fără Bariere împărtășesc valori comune precum respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, nediscriminare, libertate, egalitate și militează pentru democrație și stat de drept în România.

 

Campania Politică fără Bariere

Sursa foto


Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.