Organizațiile semnatare constată cu îngrijorare perpetuarea unor practici extrem de dăunătoare pentru imaginea României prin promovarea în fața electoratului a unor oameni care au probleme de integritate.
Ne referim mai exact la aceia cu privire la care instanțele au pronunțat fie hotărâri penale de condamnare, fie hotărâri privind constatarea stării de incompatibilitate, a conflictelor de interese sau a dobândirii nejustificată a averii.
Este inadmisibil într-un stat de drept ca legile să fie făcute de astfel de oameni și ca ei să ne reprezinte în Parlamentul European.
Mircea Diaconu, un incompatibil și o candidatura pe semnaturi la Parlamentul European
Constatăm cu îngrijorare că fostul senator Mircea Diaconu strânge semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European, deși printr-o hotărâre judecătorească definitivă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a constatat că Mircea Diaconu a fost într-o stare de incompatibilitate când a exercitat simultan demnitatea publică de Senator şi funcţia de Director al Teatrului Nottara.
Ákos Mora, legea unui incompatibil
Pe de altă parte, încă din noiembrie 2013 Curtea Constituțională (CCR) a constatat cu unanimitate de voturi existența unui conflict juridic de natură constituțională între Justiție și Parlament în cazul senatorului Ákos Mora, al cărui mandat nu încetase în ciuda deciziei ICCJ de constare a existenței unei stări de incompatibilitate. Curtea Constituțională (CCR) a cerut atunci Senatului să ia o decizie în cazul parlamentarului incompatibil Ákos Mora după interpretarea legală a legii 176/2010.
Lipsa de reacție a Senatului, care a decis să ignore decizia CCR, perpetuează practic conflictul juridic de natură constituțională și reprezintă un precedent extrem de periculos pentru celelalte instituții ale statului.
Solicitam în primul rând Parlamentului să se comporte loial față de celelalte puteri ale statului și să respecte deciziile CCR și ale ICCJ.
Solicităm instituțiilor cu atribuții în materia validării candidaturilor la diverse alegeri să aplice în fiecare caz în parte legea în spiritul și litera ei și să respingă acele candidaturi care nu sunt conforme.
Continuarea activității în Parlamentul României ori strâgerea de semnaturi pentru candidatura la Parlamentul European a unor aleși declarați incompatibili reprezintă o încălcare a angajamentelor luate de România privind promovarea principiului integrității.
Totodată, astfel sunt anulate eforturile depuse de Agenția Națională de Integritate și de instanțe în limitarea situațiilor de incompatibilitate, conflict de interese si de dobândire în mod nejustificat a averilor.
Expert Forum
Freedom House România
Centrul Român pentru Politici Europene
Institutul pentru Politici Publice