Prioritatea României e reforma comunelor, iar nu regionalizarea sau întărirea judeţelor

De-a lungul anilor, primăriile s-au înmulţit constant, prin diviziunea comunelor, ca amoebele.

Sunt la fel de surprins ca şi vicepremierul Drag­nea de hotărârea Curţii Constituţionale îm­po­triva legii ce dădea atribuţii şi resurse su­pli­mentare Consiliilor Judeţene şi aştept cu in­te­res detalii. Am o grămadă de obiecţii contra iniţiativei, dar toate ţin de oportunitate şi bu­nă guvernare, nu de le­ga­litate, deoarece nu ştiu până unde poţi merge cu in­ter­zi­cerea incompetenţei sau ti­că­loşiei prin Constituţie. Cert e că, după eşecul regionalizării, iată că acum pică şi planul B. Ce ar mai avea guvernul de făc­­ut?

Păi, ceea ce trebuia de la început: o reformă teritorială bună, bazată pe experienţa eu­ro­peană şi priorităţile reale ale României, iar nu pe dorinţele partidelor şi baronilor locali. La noi s-a încercat exact opusul a ceea ce ve­dem în Europa, şi anume:

1. Nivelul administrativ echivalent judeţelor (NUTS 3) e cel mai contestat; multe ţări merg spre diluarea sau desfiinţarea de unităţi de acest fel (Italia, Marea Britanie, Franţa, Grecia, statele scandinave);

2. Se scad costurile la nivel de bază, fie prin fu­ziuni directe de comune (Danemarca, sta­te­le baltice, Albania, Grecia – unde mai rămân aproximativ una din trei), fie prin alte tipuri de cooperare intercomunală pe servicii (Fran­ţa, Germania, Olanda, Finlanda);

3. Se înfiinţează zone metropolitane în jurul po­lilor de creştere cu economie urbană so­fis­ticată, ce preiau de la primării atribuţiile pe investiţii, ame­najarea te­ri­to­riului sau trans­port, pentru a coordona de­z­voltarea (vezi Grand Paris, Italia cu 10 zone, legea din Po­lonia pentru 12 oraşe me­tro­politane).

citește restul articolului (revista22.ro)

Susține EFOR: Dacă ți-a plăcut acest articol și ceea ce facem, ne poți sprijini prin donații sau te poți implica și tu.